Jump to content
Vespaforum.be

Parkeren met APE 50cc


Recommended Posts

Hey,

Mijn vriendin heeft een klein restaurantje in Antwerpen.

Wij krijgen daar geen parkeervergunning, enkel voor ons domicilie-adres.

Met een bromfiets kan je parkeren op het trottoir of op verhoogde bermen als je voldoende ruimte vrijlaat en niemand hindert.

Mag je met een 50cc Ape ergens staan zonder te betalen?

Ze droomt al lang van een Ape en dat zou het ideale vervoersmiddel zijn om in het centrum leveringen en boodschappen te doen. 

In de wegcode heb ik alvast gevonden dat een APE 50cc per definitie een bromfiets is.

En ook dat (TWEE!)wielige fietsen en bromfietsen zelfs niet op een reguliere parkeerplaats mogen staan.

We hebben het eens aan de wijkagent gevraagd, die is geen verkeerspolitie en wist het niet.

Iemand hier een antwoord op? Precedenten? Gedoogbeleid? Artikel van wegcode?

Alvast bedankt!!!

Geoffrey

 

  • Like 1
Link to comment

ik zou mijn pijlen is richten op de locale politie ...zij moeten daar op kunnen antwoorden zo niet moeten ze zelf maar te raden gaan bij een interne verkeersspecialist  !

Ik heb destijds ook voor een specifiek geval gemaild naar 5 politie kantoren ...van 3 heb ik antwoord terug gekregen . Raad een keer ... .. 3 verschillende antwoorden ! Het antwoord wat mij het best uitkwam heb ik af geprint en opzak gehouden :D.

Achteraf na veel opzoekwerk bleek dit per geluk ook het correcte antwoord .

Link to comment

Er zijn verschillende regels voor 2 wielige bromfietsen en 4 wielige bromfietsen (zoals Aixam). Hoe het zit met een 3-wielige weet ik niet maar vermoed dat het hetzelfde zal zijn als met een 4 wielige. Moet in de wegcode staan of kijk eens in het boekje vh motorijbewijs? Ik heb het niet meer bij me...

 

Edited by Wutsie75
Link to comment

De juiste reglementering staat in het politiereglement. Dat is een van de onderdelen van de examenleerstof van elke rijschoolinstructeur. Enkele jaren geleden organiseerde Sanderus die opleidingen en de hoofdzetel zat in Mechelen. De lessen voor regio Antwerpen gingen door in Deurne ik dacht op de Turnhoutsebaan... Ik weet niet hoe het vandaag zit maar ik vermoed dat als je daar contact mee opneemt dat men je graag verderhelpt! 

Link to comment
  • 5 weeks later...

In het stad zijn ze niet goed mee met de regelgeving. Op de website staat bv nog steeds een verwijzing naar art. 23.4 waarbij 1,5m moet worden vrijgehouden bij parkeren op het trottoir.

In principe is een bromfiets welke geparkeerd staat geen voertuig meer maar een object in tegenstelling tot een motorfiets. Een overdekte motorfiets moet in tegenstelling tot een niet overdekte wel een parkeerticket nemen.

Best even contact opnemen met Gapa, zij schrijven de retributies 

Edited by Peter.
Link to comment
  • 2 weeks later...

Fietsen en tweewielige bromfietsen worden niet geparkeerd maar mogen "opgesteld worden" op alle plaatsen waar ze de andere weggebruikers (inclusief voetgangers) niet hinderen.

Een APE met driewielen valt niet onder deze reglementering en als hij meer weegt dan 270 kg dan is het zelfs geen driewielige bromfiets maar een motor.

 

Link to comment
  • 1 year later...

Zelfde probleem hier. Ik heb een Renault Twizy (elektrische 4-wieler). Staat ingeschreven als motorvoertuig. M-plaat achteraan. Zelfde als een ape. Ook mijn navraag gedaan bij verschillende instanties en geen duidelijkheid gekregen over het parkeren. Zou mogen staan waar ik wil zolang ik geen verkeer hinder en er een kinderkoets kan passeren, aldus de politie. Ik moest maar best is gaan horen bij de firma die de boetes schrijft per stad... 

Waar je moet betalen zelfde regels als motor. Dus in principe wel verplicht om te betalen. Het ticket moet je dan maar op zak houden in geval je een boete zou krijgen. Eventueel met een foto bij... 

Ik heb natuurlijk wel een voorruit zoals een wagen, dus zal al sneller een boete krijgen dan een motorfiets.  

 

 

 

 

Link to comment
  • 1 year later...

Blauwe zone: moeilijke situatie voor trikes

Voor motorfietsen en scooters moeten de rijders geen parkeerschijf zetten in een blauwe zone. Weinig motorrijders zijn zich daarvan bewust. In maart dit jaar is er bovendien een een wijziging doorgevoerd waarvan wellicht nog minder mensen op de hoogte zijn, omdat er helemaal geen ruchtbaarheid aan werd gegeven. De wet stelt nu: “Elke bestuurder die, op een werkdag of op de dagen vermeld op de signalisatie, een auto, een vierwielige bromfiets, een driewieler met motor of een vierwieler met motor parkeert in een zone met beperkte parkeertijd, moet op de binnenkant van de voorruit of, als er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig een parkeerschijf aanbrengen, die overeenstemt met het model dat bepaald is door de Minister van Verkeerswezen.”

Dus zelfs als je geen voorruit hebt... toch een parkeerschijf ;-)

Link to comment

Hehe en ook gehoord dat wanneer je een motorfiets op de stoep zet en iedereen kan passeren je niet moet betalen maar wanneer je hem in een parkeervak betalend parkeren zet wel. Wanneer er meerdere moto's op 1 parkeervak staan, dient de eerste een ticket te hebben :-) 

Edited by Wutsie75
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...