Jump to content

Pilaf

Members
 • Posts

  959
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Pilaf

 1. Pilaf

  Gps

  En als je je telefoon wilt gebruiken als navigatie zijn dit hele fijne houders. Geen goedkope Ali kwaliteit en goed/snel te monteren op de spiegel stang of bij voorkeur achter het windscherm. Heb zelf model M in gebruik (https://www.manos-libres.nl/product/manos-libres-model-m/) en daar zitten alle brackets bij voor scooter, motor en fiets, de houder is snel over te zetten. https://www.manos-libres.nl/product-category/telefoonhouders/
 2. Heb je de hoofdzekering bij de Accu ook doorgemeten? Kill switch (Rode knop) doorgemeten? Zijn gevoelig voor corrosie, zowel de contacten als intern, eventueel in het stuur even kortsluiten zodat je de knop omzeilt. Het systeem is gevoelig voor lage accu spanning maar die heb je al doorgemeten, misschien met een jumpstarter is er wel leven in te krijgen maar met een goede accu, knop en hoofdzekering moet je er wel zijn en moet de Vespa iets van leven laten zien. Weet niet of dit specifieke model een “rol-over” sensor heeft maar die werkt als de kill switch. Sommige Primaveras hebben die aan de rechterzijde onder de treeplank zitten. Je kan de rubber voetplaat boven de accu verwijderen, loopt er een kabel ter hoogte van de pluspool/hoofdzekering aan de rechterzijde het frame in dan zit er “rol-over” sensor gemonteerd.
 3. Het hangt er vanaf wat je wilt meten, in de eerste generaties (GT) werd er gewerkt met een koelwater sensor. Sinds de injectie motoreen zijn de ECU’s ook geavanceerder en worden de diverse sensoren direct aangesloten op de ECU. Jouw HPE heeft een motor temperatuursensor (pin 13 op de ECU: https://manuals.wotmeworry.org.uk/Vespa/GTS 300i HPE/GTS300 HPE E5 Wiring 1Q000843.pdf) welke jouw motor beschermd tegen oververhitting (o.a. motor management lampje) ipv een koelwatersensor welke een waarde aangeeft. Wil je toch een koelwatersensor dan hoef je geen slangen door te knippen. Sinds de GT gebruikt piaggio een slangpilaar aan de voorzijde waar de temperatuursensor gemonteerd is. Deze slangpilaar is voor de hele generatie tot aan nu hetzelfde alleen is de plek waar de sensor zit bij sommige modellen afgedopt. Slangpilaar: GT Onderdeel 19: https://www.easyparts.nl/explodedview/Originele-onderdelen-Vespa-Granturismo-200-L-E2-2003-2004-(EMEA)-Koelsysteem-m23304-d173020 GTS Onderdeel 22: https://www.easyparts.nl/explodedview/Originele-onderdelen-Vespa-GTS-300-HPE-Super-ABS-E5-2020-2022-(EMEA)-Koelsysteem-m32427-d234855 Afdekdop: GTS Onderdeel 23: https://www.easyparts.nl/explodedview/Originele-onderdelen-Vespa-GTS-300-IE-Super-E3-2008-2016-(APAC-EMEA)-Koelsysteem-m25221-d215279 Weet niet of je al een sensor hebt maar de kan dus evt de sensor kopen van het GT model en die in de tule schroeven.
 4. Wederom dank voor de informatie. Het frame was tijdens de restauratie in 2002 nog prima in orde dus deze gewoon laten spuiten en hergebruikt. Heb na de Giro Mostra 500km 2019 tijdens het rijden op de kasseien wel mijn tussenstuk (zigzag deel) gebroken dus deze moeten vervangen door een metalen strip. Door de metalen strip heb ik de 2 grote veren ook iets naar binnen kunnen draaien (veren nu dichter mekaar en het zitvlak is nu smaller) waardoor het zadeldek ook beter past en het zadel beter zit (zonder de harde punten van het tussenstuk). Heb nog wat foto's uit de oude doos, het Donza zadeldek is inderdaad anders en het lijkt alsof deze van boven breder is dan de Aquila. Ook heeft deze een naad aan de achterzijde en aan de zijkant 5 holnieten i.p.v. de 6 op huidige overtrekken. Ga in de toekomst wel eens kijken of ik het oude Donza zadeldek kan laten kopiëren, het nieuwe Donza logo heb ik al liggen.
 5. @Edwinen @nero leuk, nieuwe misa/donza materie…Ik lees net in jullie post dat het sluit mechanisme en de overtrek van de donza anders is dan de aquila. Heb zelf in 2002 een nieuw zadel overtrek geplaatst en was nog niet echt met de misa materie bezig. De overtrek die er af kwam was de originele zwarte met donza logo en heb destijds via mauro pascoli een mooie kwaliteit grijze overtrek (italiaanse aquila) gekocht want vond zwart ook maar zo zwart. Deze past naar mijn weten op het donza frame of ik heb iets gemist. Wat is er anders aan de overtrek, maatvoering? Ben erg benieuwd want buiten dat de overtrek past irriteer ik me wel aan deze 2 zaken, de eerste is het tussen schot waar de 2 veren zitten. De overtrek zit daar wel (te) strak omheen. Het andere is het voorste deel wat naar beneden loopt. Bij andere zadelovertrekken lijkt het of het in een rechte lijn van voren naar achteren loopt. Geen idee of dat dus verschil maakt met een donza overtrek…hebben jullie daar een idee over? Zie bij de klassiekeverpafabriek ook 2 verschillende overtrekken maar dacht dat dat alleen met de kleur te maken had en niet de maat. Ook het sluitmechanisme is op de foto’s gelijk van een aquila en een donza (foutje op de site dus?).
 6. Rij nu 1,5 jaar rond met de YSS achter schokbrekers en ben erg tevreden. De originele waren na 15dkm bij mij op en dan vooral de rubbers aan de onderzijde. Had ook wat problemen met mijn Akrapovic uitlaat die de plastic strip aan de rechterzijde raakte als ik te hard over een drempel reed, dit ondanks dat de originele veren de maximale pre-load had. Heb gekozen voor dit model: YSS TZ302-340TR-10-X Deze zijn in Duitsland goed verkrijgbaar tegen een vriendelijke prijs, de instelling van deze set is goed t.o.v. het YSS basis model. Voordeel is dat de rijhoogte goed kan worden ingesteld (zeker handig als je wat zwaarder bent dan de gemiddelde Italiaan). De overige instellingen zijn persoonlijk en daarvoor heb ik de tutorials gebruikt van SIP om de materie wat beter te begrijpen. Vind het t.o.v. de originele echt een stuk beter rijden, ze is wat stijver aan de achterzijde wat ik persoonlijk fijn vind rijden. Zeker met 2 personen ligt ze ook beter in de bocht. Ik ga binnenkort wel terug naar de Michelin City Grip 2 achterband want mijn Heidenau K61 is wat gevoeliger met deze set veren. Met droog weer is het prima maar met nat weer is deze band i.c.m. de stijve veren wat gevoeliger voor oneffenheden in de weg, dit is soms wat onrustig in bochten. Ga deze winter de voorveer ook vervangen want mijn GTS begint nu hetzelfde duikgedrag te vertonen als mijn oude dames. Dit wordt ook een YSS maar ben er nog niet uit welk model. Dit zijn de gebruikte tutorials:
 7. De koelfan van de GTS slaat inderdaad weinig aan in ons klimaat. Lang stil staan in stationair toerental is vaak wel een reden om aan te slaan. Hou dit toch even in de gaten of dit vaker gebeurt en wanneer het gebeurt. Kijk ondertussen even naar het koelwater reservoir of deze gevuld en op niveau is. Ontlucht het systeem bij het thermostaathuis (https://manuals.wotmeworry.org.uk/Vespa/GTS300 Super/GTS300 Super Workshop Manual.pdf). Beschrijving staat op p. 252. Draai het ventiel er weer handvast in want de draad is snel beschadigd. Je kan een slangetje gebruiken om schoon te werken maar met een doekje het koelvloeistof opvangen gaat ook, je komt er snel genoeg achter of er bellen lucht inzetten.
 8. Als eerste kan je even controleren of van jouw LX destijds de CDI is vervangen tijdens te terugroepactie van 2011 (zie hieronder). Check ook of je een aangepaste CDI hebt, ofwel opgevoerd dmv plug/draad uit de CDI of ingezaagde CDI. Het kan zijn dat deze CDI dan niet goed functioneert. Dan is vaak de accu de boosdoener, CDI is erg gevoelig en er komt geen vonk als de accu slecht is. Je hebt de jumpstarter er al op gehad maar zou ook nogmaals die richting op kijken. Een ander item is de pickup, deze is ook nodig voor een vonk. Exacte weestandswaardes kan je vinden in het werkplaats handboek p.67 (https://manuals.wotmeworry.org.uk/Vespa/LX50/LX50 4 Stroke 4 Valve/LX50 4Valve Workshop Manual.pdf) Op p.56 zie je het schema wat voor jouw klacht van toepassing is. Je hebt het over een startrelais maar die heeft de LX niet dus dat klikken moet iets anders zijn. Dan de bobine, die zijn van goede kwaliteit (deze bobine zitten ook op de gts en mp3 modellen) maar kunnen natuurlijk stuk. Het kan zijn dat deze de afgelopen weken onder spanning heeft gestaan en intern is beschadigd of al slecht was bij aankoop. Als laatste de bougie zelf, dit zijn speciale bougies (ER9EHN) en willen nog wel eens stuk gaan zonder waarschuwing, deze dus ook preventief vervangen. Terugroepactie 2011: BREDA – Scooterfabrikant Piaggio & C uit Italië heeft uit voorzorg een terugroepactie opgezet voor bromscooters met een Piaggio 50cc 4T 4V motorblok. De uit te voeren technische aanpassing betreft een kleine modificatie van het startsysteem en wordt gratis gedaan door de officiële dealer. Klanten in Nederland die in het bezit zijn van een scooter met dit motorblok, worden momenteel door de fabriek in Italië schriftelijk geïnformeerd over de terugroepactie voor hun scooter. Met daarbij het verzoek om met de scooter naar een officiëlePiaggio-, Vespa- of Aprilia-dealer te gaan voor het - gratis - laten uitvoeren van de modificatie. Alex van den Hoff, Country Manager van Piaggio Vespa BV: “De scooters van Piaggio, Aprilia en Vespa worden in Nederland nagenoeg allemaal door het officiële dealernetwerk verkocht ,maar er zijn ook andere verkoopkanalen. Piaggio & C heeft er daarom voor gekozen om alle betrokken eigenaren aan te schrijven, om zo ook de kopers die buiten het officiële dealernetwerk hun scooter hebben gekocht deze modificatie aan te bieden. Een kwestie van optimale serviceverlening.” Modificatie De terugroepactie heeft betrekking op zo’n 7.000 scooters in Nederland. De modificatie behelst een aanpassing in het startsysteem van de scooter. De terugroepactie is gericht op de eigenaren van de volgende modellen: Vespa S 50cc 4T 4V 45km vanaf maart 2008 Vespa LX 50cc 4T 4V 45km vanaf maart 2009 Piaggio Fly 50cc 4T 4V Aprilia Scarabeo 50cc 4T 4V Elke bezitter van een betreffende scooter wordt verzocht om naar een officiële Piaggio-, Vespa,- of Aprilia-dealer te gaan. Deze zal de modificatie kosteloos uitvoeren. Van den Hoff: “Wij nemen onze verantwoordelijkheid richting onze klanten zeer serieus. Hoewel de kans op een storing zeer gering is, willen wij toch iedereen de gelegenheid geven de modificatie te laten uitvoeren. Reden om ons tot ons uiterste in te spannen iedereen te bereiken.” Geachte klant, U heeft een motorvoertuig van Piaggio bij ons aangeschaft dat is uitgerust met een 50cc 4-takt 4 kleppen motor. Onderzoek wat door Piaggio voortdurend wordt uitgevoerd om de kwaliteit te bewaken heeft een mogelijke storing aan het licht gebracht die zich tijdens de start kan voordoen. Hierbij kan het voorkomen dat de bougie ongecontroleerd vonkt. In zeer uitzonderlijke gevallen zou dit kunnen leiden tot verbrandingsverschijnselen in het aanzuigsysteem van de motor met de mogelijkheid tot uitbreiding naar de rest van het voertuig. Ook al is de kans zeer gering dat bovengenoemde verschijnselen zich zullen voordoen, vindt Piaggio het toch absoluut noodzakelijk om het maximale veiligheidsniveau voor elke klant te garanderen. De technische oplossing die hiervoor gevonden werd moet ook op uw voertuig toegepast worden. Alleen op deze manier kan een potentieel risico uitgesloten worden. Daarom vragen we u vriendelijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met ons om de noodzakelijke modificatie te laten uitvoeren. Totdat de modificatie door ons is uitgevoerd moet u, om de mogelijkheid dat het probleem zich voordoet uit te sluiten, tijdens de start de gashendel niet bedienen (gas volledig gesloten) totdat de motor aanslaat. Dit is conform de startprocedure zoals deze omschreven staat in de gebruikershandleiding. Wij willen benadrukken dat u en alle personen die uw voertuig gebruiken deze voorschriften naleven. Deze modificatie is in het leven geroepen om een kwalitatief hoogstaand en veilig voertuig te kunnen garanderen.
 9. Ah, gelukkig…maar op de brandstofpomp loopt een recall vanuit Vespa. Je kan even controleren of dit bij jouw Vespa het geval is via: http://static.piaggio.com/recall/form-vespa.html
 10. Die van de waterpomp is voor mij weer nieuw, wat is daar dan mee aan de hand? Hpe is een goede Vespa, gewoon door geëvalueerd met meer sensoren en ecu triggerpoints zoals veel moderne apparatuur. Zodra de garantie verlopen is kan je er voor kiezen om voor een kleine 25eu aan onderdelen een hpe diagnose set (kabel, bluetooth adapter en app) te maken. Veel foutcodes haal je uit de ECU wat weer veel zoekwerk kan voorkomen.
 11. Je zit vol in de garantie dus terug naar je dealer. Zij leggen je Vespa aan de computer en zij mogen het oplossen. Zijn veel HPE gevallen met het Check Engine Light welke 9 van de 10 keer door evap systeem/o2 sensor worden veroorzaakt. Zal wel weer een update komen uit Italië om van de E5 een E4.9 te maken want het blok is teveel geknepen om aan de E5 norm te voldoen. Wees toch voorzichtig met het CEL lampje want bij doorrijden zijn ze bij Vespa keihard….ofwel dag garantie.
 12. Je kan hem altijd nog laten signeren door een bekende Vespa goeroe, bijvoorbeeld Frederik9111….dan kom je er wel met die 50 euro.
 13. Heb verder niks anders aangepast, alles verder standaard behalve een Akrapovic en dus de BGM vario. Hou gewoon van dat koppel onderin zeker omdat ik veel stadsverkeer rijd. Die Kubler ABS ring is inderdaad ook een optie, je maakt de km teller nauwkeuriger waardoor je minder snel de begrenzer aan tikt. Wel even je abs opnieuw kalibreren en dan zou het goed moeten zijn. Piaggio heeft hier bezuinigd, de generatie voor de HPE hadden een “engine speed sensor” op het blok en nu tappen ze de begrenzer af van een snelheidsmeter welke 8% afwijkt.
 14. Je hebt waarschijnlijk de toeren begrenzer aangetikt. Dit is bij dit type ECU’s nog al een agressieve manier van ingrijpen. De modellen van 2010-2013 hadden hier soms ook last van. De vario loopt makkelijk naar de begrenzer en een heuvel af, slipstream of dikke meewind kan je de begrenzer induwen. Vind het persoonlijk nogal gevaarlijk dat deze zo agressief ingrijpt zeker als je aan het inhalen bent en de een auto achter je bumper kleef, dan heb je echt een probleem als de begrenzer er in slaat. Er is niets aan te doen behalve er rekening mee houden, een varioring (0,5mm) plaatsen of een andere vario plaatsen bijvoorbeeld de BGM als je deze topsnelheid echt nodig hebt. Heb zelf een BGM en moet zeggen dat dit heel anders rijdt omdat deze meer toeren onderin maakt en juist minder als je snelweg rijdt. Verbruik is daarom redelijk gelijk, het geeft je wel een grotere grijns bij het wegrijden. Nadeel van de BGM is dat het echt een bandenvreter wordt als je alle potentie uit de vario haalt, zeker met de City Grips (zachte compound). BGM:
 15. Het is inderdaad een 4 klepper met shims. Kleppen zijn dus nagekeken maar dus niet gesteld omdat ze nog goed stonden vandaar geen shims op de factuur. Vind het vreemd dat er wel voor een snaar is gekozen (vervangen op leeftijd) en geen variorollen (worden vervangen op km-ers). Normaal doe ik bij onderhoud beide aangezien de kosten minimaal zijn als het carter toch open ligt. Buiten dat is dit een gevoelige combinatie (rollen/riem) en is dit een mooi moment om de rollen te inspecteren en de vario te reinigen. Tevens controleer ik altijd de poelie van de vario op oneffenheden en groeven (zeker bij het gebruik van een varioring). Bij het plaatsen van een nieuwe riem is het ook altijd handig om de poelie op te ruwen zodat de nieuwe riem zich lekker kan zetten. Dealers kunnen ook een fout maken en denk nog steeds dat er een verkeerde riem op zit. Facturen daar zijn ze vaak goed in maar oplossen…🥴 Weet niet hoe handig je bent maar als je het carter openmaakt kan je het nummer op de snaar even als de juiste richting (pijl) op de snaar zien staan. Misschien een idee om dit toch te controleren. Rollen zijn met 6k theoretisch nog niet aan vervanging toe maar als er een “vuile” rol tussen zit is de balans weg dus mijn advies, toch controleren en desnoods vervangen. Je hebt daar alleen een simpele vario blokkeer sleutel voor nodig (iets van 10euro) en verder een dopsleutel set. Kan eigelijk niet mis gaan.
 16. Je kan deze gebruiken voor de basis: https://youtu.be/xmrLKC7lfEo Heb je een vonk en peut uit de leiding dan zit het vaak in het spruitstuk of gewoon de carburateur. Het spruitstuk verdroogd vaak op de aansluiting met de cilinder, veel valse lucht en dan houdt het op. De carburateur heeft gelijke problemen als onze oldies, ofwel oude brandstof die de leidingen heeft verstopt. Die Keihin carburateurs zijn nog gevoeliger dan onze dellorto’s dus je kan een ultrasoon rondje proberen en als dat niet werkt wordt het vervangen. Als je met de carburateur bezig bent kijk dan meteen naar de werking van de chokenaald, is ook zo’n fijn onderdeel wat je dag kan verpesten. Is kwestie van eruit schroeven, stroom op contact en kijken of de naald beweegt, werkt met wax dus heb geduld.
 17. Hebben ze ook aan de rollen gezeten en zijn deze vervangen? De andere verdachte is inderdaad de riem maar die gaat in de tijd jouw probleem niet verbeteren. Een nieuwe riem geeft vaak iets meer topsnelheid maar deze hoeft zich echt niet te zetten in de vario. Je gaat bijna denken dat er een te korte, een te brede of een slechte repro snaar in is gedaan. Als je dit probleem niet had voor de service dan moet het carterdeksel er weer af te controle en dan mag degene die er aan gesleuteld heeft het oplossen. Is het trouwens een 4v blok, deze werkt met shims, zelfs blokken gezien van 30k met de originele shims en nog steeds perfecte passing op in en uitlaat klep. Is het een 4v blok dan mogen ze ook nog even uitleggen wat ze gesteld hebben (shims komen overigens altijd op de factuur want die schijfjes zijn niet goedkoop).
 18. Dat gaat niet passen, zijn totaal verschillende motoren. Hopelijk zeggen de plaatjes genoeg: GTV: https://www.easyparts.nl/explodedview/Originele-onderdelen-Vespa-GTV-250-IE-E3-2006-2009-(EMEA)-Uitlaat-m6113-d73354 iGet: https://www.easyparts.nl/explodedview/Originele-onderdelen-Vespa-Sprint-125-IGET-4T-3V-ABS-E4-2016-2020-(EMEA)-Uitlaat-m26012-d192178
 19. Is AVB (Geldermalsen) dan niet iets voor jou: https://www.classicscooters.nl/over-ons/
 20. Die met 4 polen is niet de juiste voor de VA52T, dat moet idd een vergissing zijn.
 21. Artikelnummer van Piaggio is 234329 voor de VA52T. Hier ligt nog een n.o.s. stator: https://www.ebay.it/itm/121019395929 De CDI heeft artikelnummer 328981 voor de VA52T Diverse op ebay te koop, o.a.: https://www.benl.ebay.be/itm/382628517903?hash=item59166fd80f:g:HugAAOSwP8db6aFe
 22. Ontkoppeld de koppeling wel juist als je de koppelingshendel inknijpt? Als ze stationair draait en je zet d’r in de 1e versnelling, gaat dat dan soepel of met weerstand (met als gevolg dat ze uitvalt). Probeer of je d’r gestart kan krijgen en volgens in stationair (zonder last op de standaard) kan laten draaien, lukt dat…dan gas geven. Kijk op ze zonder belasting lekker op toeren komt en daarna ook weer terug naar stationair komt. Het is altijd goed om de bougie te bekijken want deze zegt heel veel en wijst je vaak in de goede richting.
 23. Dit zegt genoeg toch…en als je het zelf doet heb je voor 295 de ecu en multivar.
 24. Eerst simpel beginnen en kijk op de carburateur of de choke kabel nog goed zit. Het kan zijn dat deze uit positie is geschoten. Daarna naar de brandstof, werkt je reserve en is de ontluchting van de tankdop open. Je kan d’r stationair laten draaien dus denk dat je eerst richting brandstoftoevoer/carburateur moet zoeken.
 25. Pilaf

  Glb fixes

  Deze snap ik niet…. Heb heel wat lagers in m’n handen gehad die nog mooi liepen maar toch versneld uitliepen. Je weet niks van dit lager qua leeftijd en draaiuren. Het is naar mijn weten het goedkoopste lager van het blok, je hebt het gereedschap liggen en het blok ligt open…ik ben verrast dat je deze laat zitten.
×
×
 • Create New...