Jump to content
Vespaforum.be

Pilaf

Members
 • Posts

  1,061
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Pilaf

 1. Dat moet zeker lukken. Het gaat erom dat het een origine FTDI chip is, en voor die prijs mag je dat wel verwachten. Geloof dat de software iets is ge-update (ondersteuning van meerdere ECU’s) maar de werking is identiek. Vwb je gas hendel, het zou best wel eens de TPS sensor kunnen zijn. Ze hebben waarschijnlijk aan de schroef gedraaid op de ECU body gedraaid, dus dat is te herstellen via de software. Ben benieuwd naar je bevindingen.
 2. Ik heb dezelfde als Frederik maar dan een maatje groter: https://www.hbm-machines.com/be-nl/p/hbm-200-motorheftafel Het kleine model is prima voor onze oude dames maar voor de GTS is deze wat krap. De wielbasis van de GTS is al 1370mm dus als je deze op het kleine model zet steekt deze aan de achterzijde een behoorlijk stuk uit. Ook is het op de midden standaard zetten een behoorlijk uitdaging omdat de GTS ook nog naar achter beweegt. De mini heftafel is ook een fijn product: https://www.hbm-machines.com/be-nl/p/hbm-vlakke-mini-motorlift-450-kg-rood
 3. Zoals hierboven..Zoek eens op een mooie ET125 of LX125. Model spreekt je misschien niet zo aan als een PK maar zijn wel heel betrouwbaar en qua onderhoud kan je met deze modellen nog wel voor een leuke prijs terecht bij de garage (als je dat zou willen).
 4. Wat is je laatste update van de ECU? Zijn meerdere gevallen bekend met dit probleem, brandstof is electronisch te geknepen. Wat voor benzine tank je? E10/E95 vinden ze niet lekker en dan vooral de injector. Probeer een kwaliteits injector cleaner bij de volgende tank beurt met E5/E98 (voorkeur Shell/BP).
 5. Speciaal voor Nero..tussen de buien door 😉. Met de standaard uitlaat hoor je het klikken nog beter. Mooi nieuwjaarskado voor een leuke prijs… IMG_1973.mov
 6. Zeker, het relais zit bij beide modellen achter de handschoenenkast en die werkt als soort klankkast. Dat klikken is niet te missen met draaiende motor, ook niet met een Akrapovic uitlaat.
 7. Het is wat stil op het forum dus ga ik jullie maar even vervelen met een zeer “nuttig” topic 🤪. Ben al een tijdje opzoek naar een knappe knipperlicht verklikker. Het ligt ongetwijfeld aan mijn beperking, lees: afleiding, maar ik vergeet te vaak het knipperlicht uit te zetten na een stoplicht. Je hebt van die knipper relais modellen met van die zoemers maar dat is geen gehoor, ben bij het stoplicht geen vrachtwagen die achteruit rijd. Ondertussen heb ik een bak vol met diverse knipperlicht relais, ze werken allemaal maar geen van deze maakt het klik-klak geluid (al zetten ze dat vaak wel in de advertentie). Vandaag kan bij mij de vlag uit want het verlossende onderdeel is in de brievenbus gevallen. Het is een 2 polig knipperlicht relais gemaakt voor de Kymco en Sym scooters. Gebruik in Google als zoekopdracht: 522 ap relais Dit relais werkt met gloeilampen en led dus op zowel de HPE als op de modellen daarvoor. Heb ze met succes nu geïnstalleerd op mijn 2014 GTS als de 2022 HPE. Zie en luister hier naar het resultaat…🥳 FullSizeRender.MOV
 8. Weet niet hoe oud je GTS is maar het kan ook de pakking van je tankvlotter zijn. Kijk anders eens richting de terugslagklep van de tankontluchting, misschien is deze stuk.
 9. Die zijn niet meer relevant met zo’n bak licht 😉.
 10. Er iemand je voor geweest: Je kan de draden van je linker fan door lussen naar de 2e fan. Kijk wel even wat de fan qua stroom trekt want deze is afgezekerd (zekering no. 7) op 15A en heeft een draad van 1,5mm2. Een alternatief is de rode draad voor zekering no. 7 te splitsen en deze te zekeren. De draad kan je dan aansluiten op een 2e relais (welke aangestuurd wordt door de ECU). Op dit relais sluit je dan de 2e fan aan. Voordeel is dat als een van de relais stuk gaat er altijd nog een fan blijft werken.
 11. Heb je pickup al nagekeken/vervangen? https://www.vespaforum.be/index.php?/topic/34684-pk50-automatica-lust-wel-een-cditje-bobine-per-jaar/
 12. De Michelin City Grip 2 heeft ook een M+S (mud+snow) kwalificatie. Denk dat je in laatste geval niet op je scooter moet zitten maar gewoon met een borrel op de bank, maar dat is een andere discussie. Ze rijden in ieder geval prima in natte en koude condities. Als je een echte winterband wilt dan is de Heidenau k58 Snowtex een goede scooter band. En vwb je windscherm en evt vizier: https://rainx.nl/glasbehandelingen/2-in-1/
 13. Is er een alarm geïnstalleerd? De bedrading loopt vanaf het dashboard via de connector van het alarm richting de knipperlichten (knipper relais). Loop de bedrading even langs en ook de connector van het alarm. Controleer op corrosie in de alarm connector en het knipperrelais. Daarna toch de rechter knipperlichten controleren en lampjes voor en achter uitwisselen, ook hier even kijken of er corrosie is en of de lamp goed massa maakt.
 14. Die blauwe kleur hebben ze vaker. Of er is goed hard mee gereden (in stadsverkeer) of het filter (voor ventilatie/koeling van snaar en koppeling) van het transmissie deksel is vuil en niet vaak schoongemaakt. Ze zijn sterk dus zolang de voering in het koppelingsdeksel geen groeven heeft en de schoenen van de koppeling zelf goed zijn en genoeg materiaal hebben is het in orde. De vario en snaar is een ander verhaal. Een vario is gewoon een gevoelig onderdeel maar er is bij de GTS geen performance winst te halen. Heb bijna alle type rollen geprobeerd in de originele vario als ook ander vario’s gebruikt (nu de BGM met korte snaar). Wat het doet is de rijeigenschappen veranderen waardoor het lijkt dat de scooter sneller is maar met een vario is het simpel, wat je aan de onderkant er qua performance bij krijgt raak je aan de bovenkant weer kwijt. Het is dus zoeken naar je juiste balans, rijstijl en wat je prettig vindt. Mijn advies is gewoon bij een originele vario en snaar blijven, ze zijn van goede kwaliteit en rijden gewoon fijn op alle snelheden. Zien de rollen en geleiders er nog goed uit dan terugplaatsen en proberen, 10k is niet veel voor een vario (mits normaal gebruik) en is buiten dat later makkelijk en snel te vervangen voor een nieuw exemplaar. De snaar is ook belangrijk, in het werkplaatshandboek staan de specificaties in hoeverre de snaar versleten mag zijn. Ze gaan als ze versleten zijn rammelen, slippen, en tegen de carterpan aan slaan dus deze ook even controleren. Ga over een paar weken mijn BGM (nu 5000km erop) er afhalen en inspecteren, mijn GTS rijdt de laatste 500km als een draak in het stadsverkeer en verdenk de variorollen. Of de rollen hebben vlakke kantjes of de vario is gewoon heel vuil. Is dat het geval dan worden het nieuwe rollen, is het iets anders dan ga ook ik terug naar een originele vario/snaar.
 15. Het is zeker een groot verschil. Een elektronische ontsteking is onderhoudsvrij, geen gedoe met accu’s, contactpuntjes, condensatoren en timing. Het is een simpel systeem, betrouwbaar, geeft een goede vonk en geeft 12v voor de verlichting. Ook de cilinder is een wereld van verschil. Frederik legt dat in het bovenstaande topic mooi uit en het advies voor de 2 poorts alu cilinder ga ik jou ook geven. Het gaat niet alleen om de topsnelheid maar meer om de rijeigenschappen onder de topsnelheid. Dat is goed en vlot meekomen in het huidige verkeer. Je gaat van deze upgrades geen spijt van krijgen als je hier je geld in stopt want het is elke cent waard.
 16. Dan is dat idd het beste om te doen, je moet na verloop van tijd echt wel wat beweging zien op de temperatuur meter op het dashboard. De slangen en radiateur worden heet dus het is logisch dat je hand niet kan gebruiken. De 250 fan staat ingesteld op 100 graden Celsius en bij de 300 is dit 95 graden Celsius. Weet niet of je een digitale temperatuurmeter hebt maar misschien kan je dat nogmaals controleren. Ik begrijp je gevoel, het wordt oncomfortabel warm.
 17. De as van het wiel en de koppeling zijn 2 verschillende dus ook 2 verschillende lagers. Een kapot wiellager merk je wel tijdens het rijden en hoor je als je aan het wiel draait. Goed dat je die even controleert want zou zonde zijn als alles weer open moet. De as van het lager kan inderdaad van binnen naar buiten bewegen, dat is normaal. Het klopt wat je zegt dat je ook de as (omhoog/omlaag/links/rechts) kan bewegen, het lager in het deksel zorgt voor de fixatie van de as zodat de speling weg is. Belangrijk is om het lager in het carterdeksel te controleren en bij twijfel te vervangen. Loopt deze niet lekker dan vreet deze of je as of je carterdeksel weg en dan ben je verder van huis. Kijk ook of je keerring tussen transmissiehuis en koppelingshuis goed is, je wil geen olie op je snaar hebben en wedeom bij twijfel lager en keerring vervangen. Je transmissie olie is trouwens een mooie indicator voor een slecht lager, is de olie verkleurd (zilver/grijs/zwart) dan moeten de alarmbellen af gaan.
 18. Bij mijn GTS duurt het zeker 10min (stationair). De HPE slaat al na 5 min aan maar heb ze ook wel na 10min pas zien aan slaan. Doe het nu zelf via de diagnose tool, veel makkelijker.
 19. En je hebt het over een upgrade…. De cilinder is vast nog goed maar het rijcomfort en de betrouwbaarheid komen met de upgrades (cilinder en ontsteking) in bovengenoemde topics zeker ten goede. Heb veel advies gekregen zoals je kunt lezen en tot op de dag geen spijt gehad. Het kost een paar centen maar dan heb je ook wel wat. Voordeel is dat de upgrade omkeerbaar is en dat alle originele onderdelen in de toekomst gewoon zijn terug te zetten (niet dat je dat nog wilt..😉). Succes met de “puzzel”.
 20. Het is een klein nippeltje, plaats er een klein slangetje op en vang het residue op in een bakje. Kijk eerst voor je de motor start of er bellen uitkomen, daarna kan je met gezond verstand en een draaiende motor nog even kijken of er luchtbellen in het thermostaathuis zitten.
 21. Is het koel systeem goed ontlucht? De ontluchting zit op het thermostaathuis en is heel fragiel dus voorzichtig vastdraaien na ontluchten. Het systeem is gevoelig voor lucht dus eerst hier zeker van zijn. Daarna inderdaad richting de temperatuursensor denken. De sensor op de 250 is gecombineerd, dus 1 sensor voor zowel de temperatuur en meter op je dashboard. Geeft deze te lage waardes dan klopt het wat je afleest op je dashboard en slaat de fan dus ook niet aan. Als de meter halverwege staat is dat voor een 250 trouwens normaal. Dit is een fijn schema, net wat overzichtelijker dan het origineel: https://members.modernvespa.net/mrt6644/uploads/gts250_electrical_diagram_793_19278.pdf
 22. Die grote is zeker van het alarm, dat is een optie die in de kabelboom is meegenomen. De andere 2 zijn onduidelijk maar het gebeurd wel vaker met kabelbomen dat er connectoren overblijven omdat ze universeel zijn. Die met geel/zwart heeft vaak met verlichting te maken maar in sommige gevallen ook met de helmbak solenoid. De oranje/zwart is volgens mij ook een geschakelde 12v welke voor een optioneel apparaat is te gebruiken (usb/gps) maar dat kan je het beste even meten. Soms kom je ook een 4 polige connector tegen, deze is weer voor de intercom. Iets wat Piaggio in 2008 heeft laten vallen omdat het op de X9 500 ook zo’n succes was 😉.
 23. Kristof, Ik heb een paar jaar geleden een VGLB aangepakt. Er staan in deze 2 topics vele tips van mede forumleden alsook zaken waar ik tegen aan ben gelopen, misschien kan je er iets mee. De winkels zijn de gebruikelijke in Nederland, Duitsland en Italië.
 24. Injectie dus, maar waar spuit je de benzine dan in? Heb je al naar de werking van de brandstofpomp gekeken? Als je het contact erop zet hoor je de brandstofpomp op druk komen.
 25. De “sensor” of wel “grijze kastje” is je pickup. Die zit in dit geval niet op de stator zelf maar extern: https://www.sip-scootershop.com/nl/product/ontsteking-stator-lml_51201500 Zover ik weet kan je inderdaad een normale Vespa CDI gebruiken en aansluiten volgens het standaard kleurenschema. Daarna met de stroboscoop je timing controleren en starten maar.
×
×
 • Create New...