Jump to content
Vespaforum.be

f4_1400

Members
 • Posts

  184
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Scooter Gegevens

 • Scooterclub
  nvt
 • Mijn Scooter(s)
  Sprint Veloce
  VNA1T
  GLB

Persoonlijke Gegevens

 • Woonplaats
  Eindhoven
 • Land
  Nederland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

f4_1400's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/14)

 • Dedicated Rare
 • Conversation Starter
 • Reacting Well Rare
 • First Post
 • Collaborator

Recent Badges

32

Reputation

 1. Oorzaak waarschijnlijk gevonden: veertje van massaknopje was wat verbogen, waardoor ik mogelijk contact 8 (schakeldraad claxon) óók aan massa legde bij uitschakelen van de motor.
 2. f4_1400

  Vespa project

  Leuke tip, een Spaanse Marktplaats.nl/2dehands.be
 3. Ontsteking staat nog steeds op 18 graden voor BDP. Iets anders geks nog gevonden: als ik de motor af zet (massaknopje aan zijkant stuurschakelaar) dan gaat soms ook mijn claxon af. Ideeën?
 4. Blok loopt nu trouwens goed, geen lekkages meer. De setup is een 177cc Pinasco (gietijzer), Pinasco Touring uitlaat, statische elektronische ontsteking op 18 graden, Pinasco SI 24/24 met standaard sproeierbezetting, behalve de hoofdsproeier, waarvoor ik een 122 heb gestoken ipv de standaard 118 (dwz 160-BE3-122). Klinkt dit goed? Ontsteking mag denk ik nog wat vroeger (20 graden?)
 5. Inmiddels heb ik de bedrading werkend aangesloten gekregen. Het blijkt dat de andere verlichting eigenlijk gelijkaardig aan het remlicht geschakeld is. Het remlicht is origineel direct op een lichtspoel (S) aangesloten, maar de voedende kant van die spoel ligt normaal met een normally closed (NC) schakelaar aan massa. De lichtspoel wordt zo eigenlijk kortgesloten en lamp L krijgt geen stroom. Als je het rempedaal intrapt open je de NC schakelaar en moet de stroom van spoel S via lamp L en gaat deze dus branden. Als je de verlichting echter wil voeden vanaf een spanningsregelaar (R), dan moet je de boel anders (intuitiever) aansluiten: van de regelaar een schakeldraad naar de lamp en vanaf daar een draad naar de massa. In de schakeldraad zit een normally open (NO) schakelaar; trap je de rem in, dan gaat die dicht en gaat de lamp branden. Eenzelfde verhaal gaat op voor de andere verlichting en de claxon. De claxon wordt gevoed door de spanningregelaar via een groene draad, de andere draad van de claxon kan middels de hierboven getoonde aanpassing via de drukknop in de stuurschakelaar aan massa worden gelegd: claxon gaat dan aan. De groene draad loopt ook naar de stuurschakelaar, die sluit je aan op contact 1, en de massadraad die daar zat kan vervallen (aftapen of omkrullen en terug het (geisoleerde) kabelboompje in steken): de stuurschakelaar moet immers voor de verlichting niet meer naar massa kunnen schakelen (kortsluiting!), enkel de voeding correct doorlussen. De gele draden voor achterlicht, tellerverlichting en stadslichtje sluit je aan op het contact daarboven. Overigens moet je de gele draad in het aansluitkastje bovenop de motor dan nergens op aansluiten: je wil dat achterlicht e.d. via groen, stuurschakelaar, en geel gevoed worden. Zou je geel ook aansluiten in het aansluitkastje, dan zijn achterlicht e.d. constant aan (kan ook een keuze zijn).
 6. f4_1400

  Vespa project

  Dank voor de tip, Nero, ik heb hun gemaild.
 7. f4_1400

  Vespa project

  Iemand nog andere tip, of (incomplete) projecten te koop?
 8. Ok, weer wat geleerd. Toch veel kleine wijzigingen, in de loop der jaren. Geeft meestal geen problemen, totdat je onderdelen uit verschillende blokken gaat combineren.
 9. Ah, dus dit hoort zo? Dacht dat iemand een creatieve manier bedacht had om het wiellager uit te drijven. Wat is de functie van dit gat? Bij falende keerring hier olie verliezen, i.p.v. direct de remtrommel in? Inmiddels opgelost zoals getoond op foto's. Van tevoren het gat zo goed mogelijk ontvet/doorgespoten met ontvetter. We gaan zien of dit afdoende is.
 10. Het PX blok bleef maar olie lekken. Bleek de primaire as (van de kerstboom) de verkeerde maat te hebben. In de loop van de productie hebben ze de diameter van die as een paar keer vergroot. Ik heb dit blok samengesteld uit 2 donorblokken en bij de opbouw is mij niet opgevallen dat die as zich wel héél gemakkelijk door het carter liet drukken (er gaat aan de buitenkant een moer op, net onder het koppelingsdeksel). Blok maar weer open, een as van de goede maat erin, en weer opgebouwd en wat denk je? Nog steeds lekkage! De olie drupt tijdens het rijden op de binnenkant van de velg en spat dan in het rond, dus het is wel even zoeken voordat je de oorzaak vindt, zie foto's. Een gaatje van dik 3mm diameter. Als ik het boortje helemaal door schuif en ik draai aan de wielas, dan voel ik dat het uiteinde van het boortje wordt meegenomen.
 11. f4_1400

  Vespa project

  Dank voor de tip, op dit moment alleen PXen op zijn website.
 12. f4_1400

  Vespa project

  Als ik straks mijn 2 Vespa's van vlottere blokjes heb voorzien houd ik nog een blokje over (ik was onderdelen gaan sprokkelen om 2 blokken te bouwen en uiteindelijk werden het er 3). Misschien een leuk startpunt voor een project. Heeft iemand ideeën hoe aan een betaalbare projectscooter te komen? Liefst een zo oud mogelijke largeframe en in elk geval pre-PX. Laswerk en spuitwerk geen probleem. Ik hoorde ooit iemand vertellen dat Spaanse Motovespa's nog redelijk betaalbaar zijn als project, maar ken de routes niet om aan zo'n ding te komen.
 13. Weer een stapje gemaakt: stuurschakelaar aangepast zodat deze bij indrukken van de knop naar aarde schakelt, via het boutje waarmee de schakelaar vast zit. Dit is ook hoe de "BGM conversie schakelaar" het doet. Op deze manier heb ik de claxon werkend gekregen. Nadeel is dat claxon en remlicht het alleen doen als het licht aan staat, dat wil ik graag nog anders hebben (moeten altijd werken, ongeacht stand van lichtschakelaar). Wordt vervolgd...
 14. OK, ik ben een heel eind met de PX-conversie. De scooter blijft AC, maar ook dan schijn je de bedrading wat te moeten aanpassen. Zoals ik het remlicht begrijp ligt in de oude situatie de voedende blauwe draad aan massa via een NC (normally closed) remlichtschakelaar. Druk je het rempedaal in, dan wordt deze kortsluiting verbroken en moet de stoom door het remlicht om naar massa te komen -> remlicht gaat aan. Bij een elektronische ontsteking en bijbehorende spanningsregelaar moet je het anders (en op het eerste oog wat mij betreft logischer) doen: de blauwe draad gaat dan naar een NO (normally open) remlichtschakelaar en dan door naar het remlicht. Normaal is het circuit dan onderbroken en krijgt het remlicht geen stroom; druk je het pedaal in, dan sluit je juist de lus en gaat het remlicht branden. De betreffende aanpassing heb ik doorgevoerd. Nu het lastigere verhaal, de claxon. Die wordt gevoed via groene draden die oorspronkelijk aan een NC schakelaar in het stuur zitten. Door de schakelaarlipjes te verbuigen kun je daar een NO schakelaar van maken, dus dan zou je zeggen: dat wordt een gelijkaardig verhaal als de remlichtschakelaar. Alleen zit aan geen van beide zijdes van die schakelaar een massaverbinding. De oorspronkelijk NC constructie lust bij de claxon kennelijk niet door naar ground, maar naar de koplamp. Het lijkt erop dat het dan toch niet zo simpel is als de "SIP tech tip 6V to 12V" (feitelijk: coversie van contactpunten naar elektronische ontsteking met spanningregelaar) suggereert (dwz enkel de lipjes verbuigen): https://www.sip-scootershop.com/download/article/1/pdf/db123fdc-6284-4d74-8e11-9bbfd51160ae/Conversion+6V+to+12V.pdf?contentType=application-pdf Als ik de achterzijde van mijn lichtschakelaar vergelijk met een "PX conversie schakelaar", dan zou ik een spoortje moeten doorkrassen/knippen om de claxonschakelaar onafhankelijk van het koplampcircuit te krijgen: https://www.bgm-tuning.com/en/product/bgm6676-light-switch-bgm-pro-conversion-vespa-sprint-with-px-engine-pv-with-pk-engine/ Iemand al eerder met dit bijltje gehakt?
 15. I stand corrected. Het probleem zat overigens niet bij de wielkeerring, maar bij het feit dat sommige leveranciers denken dat de O-ring van het koppelingsdeksel er óók in meerdere maten is: De (nieuwe) O-ring die ik bij opbouw geplaatst had (L) was zichtbaar dunner dan 3 andere O-ringen die ik op voorraad had (R) (snoer 1.7mm vs 2mm, respectievelijk). Dunne O-ring weggegooid en dikkere geplaatst, hopelijk is het hiermee opgelost.
×
×
 • Create New...