Jump to content
Vespaforum.be

Basie

Members
 • Content Count

  47
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

7 Neutral

About Basie

 • Rank
  Lid

Scooter Gegevens

 • Mijn Scooter(s)
  Vespa V50L bj. 1969

Persoonlijke Gegevens

 • Woonplaats
  Alphen a/d Rijn
 • Land
  Nederland

Recent Profile Visitors

423 profile views
 1. @Frissenappel: thnx voor de info! Claxon heb ik wel interesse in; ik stuur je een PM. Iemand trouwens nog feedback evt de lichtschakelaar? Ik heb ook nog een vraag mbt de richtingaanwijzers. Deze ontbreken helaas allen. Mijn PK50s heeft aan de voorzijde origineel van die richtingaanwijzers gehad die buiten het beenschild vallen, zie foto. Waar ik ook zoek, ik lees bij verschillende aanbieders van onderdelen dat deze niet meer te verkrijgen zijn. Is dit zo of weet iemand een adres waar deze nog wel te koop zijn? De Italiaanse variant van de richtingaanwijzers waarbij ik de slijptol in mijn beenschild moet zetten om het geheel dan passend te maken zijn in overvloed aanwezig. Heeft iemand ervaring met het plaatsen van de Italiaanse variant van de richtingaanwijzers?
 2. Hoi, Onlangs een zwaar verwaarloosde/ mishandelde PK50s gekocht. Mijn 1e PK, voorheen enkel met een V50L bezig geweest. De PK is in 't verleden al een paar keer van een andere kleur voorzien geweest. Ben blauw, roze en wit tegen gekomen en vooral veel roestkleur. De vorige eigenaar is namelijk begonnen 't frame kaal te schuren, maar heeft dit uiteindelijk nooit afgemaakt. In de bodemplaat zitten her en der wat gaten wegens doorroesten. Ik weet nog niet wat ik er uiteindelijk mee wil doen: of een complete restauratie of een cutdown-project. Eerst gewoon even lekker rijden denk ik, ook al ziet t frame er momenteel niet echt uit. Ik heb het blok ondertussen lopend gekregen, maar deze ga ik binnenkort wel reviseren. Ik ben de kabelboom gaan nalopen en naar aanleiding daarvan wat eerste vragen. De kabelboom komt overeen met een elektrisch diagram dat ik via scootercenter heb gevonden (zie bijlage). Bij mijn PK mist echter de claxon, welke ik er wel graag op wil hebben. Welk type claxon hoort bij deze uitvoering gezien het gemixte voltage? Is dat er een van 6V of 12V? En moet dat dan AC of DC zijn? Ik hoop dat iemand dit weet, want in het diagram staat deze info niet en ik heb het tot nu toe niet kunnen vinden. Daarnaast klopt de schakelaar om de verlichting en de claxon te bedienen niet. Er is enkel de mogelijkheid om licht aan/uit te zetten en er is geen claxonbediening in de schakelaar verwerkt. Bovendien is er iemand zelf draden aan t solderen geweest bij die schakelaar. Vanuit de schakelaar lopen er 4 draden: 1 paarse draad aangesloten op de koplamp, 2 zwarte draden waarvan er 1 op de koplamp is aangesloten en de ander in een 3pins-multiplug. En nog 1 gele draad naar diezelfde 3pins-multiplug. In die multiplug is er vanuit de gele draad een rode draad gekoppeld (onderste multiplug links op de foto). Vanuit de koplamp zijn er trouwens ook nog 2 draden aan een steeklampje geschakeld die als km-teller verlichting zou moeten dienen. Maar dit geeft ontzettend zwak licht, dus ook niet de bedoeling denk ik... Volgens mij klopt dit allemaal van geen kant en dus ben ik op zoek naar de juiste schakelaar. Ik kom deze tegen en denk dat het de juiste is voor mijn PK: https://kabel-schute.de/product_info.php?products_id=188 Kan iemand dit mij bevestigen? In ieder geval alvast bedankt voor het mee denken. Ik zal nog wel tegen veel meer vragen aan gaan lopen. Die volgen dan vanzelf weer. -GrtZ-
 3. Basie

  Stuurbout v50l

  De stuurkolom is niet verschoven. Als dat het geval zou zijn, zou het voorspatbord ook hoger moeten uitkomen en gaan aanlopen bij de claxonneus. Het voorspatbord komt nog steeds hetzelfde uit als voor de crash. Ik zie op internet verschillende foto's van de v50 modellen en daar verschilt de grootte van de 'spleet' tuseen stuurhuis en frame veelal. Bij de een is de bekabeling wel zichtbaar, zoals op mijn foto waarbij het stuurhuis zo is gemonteerd dat verhoging in het huis en vork gelijk liggen, bij de ander zie je geen bekabeling en is de 'spleet' dus kleiner. Ik ga het stuurhuisdenk maar op die manier plaatsen, dan teken ik af en vijl ik zo'n 2 mm van de sleuf in de vork weg.
 4. Basie

  Stuurbout v50l

  Wanneer de bovenkant van de vork gelijk ligt met de verhoging in het stuurhuis is de bekabeling zichtbaar tussen het stuurhuis en frame. Ik ben met je eens dat dit de juiste positionering van het stuurhuis zou moeten zijn, maar de zichtbaarheid van de bekabeling vind ik echt lelijk. En volgens mij zou dat niet zichtbaar moeten zijn. Maar hey, ik kan het mis hebben...Toch past de bout dan niet en zal er echt ruimte moeten worden gecreëerd. Het volgende betreffende smallframe stuurhuizen vond ik zojuist bij de aanvullende info bij een replica stuurhuis dat op sip-scootershop wordt verkocht: Information : Some Smallframe steering columns have a slightly differing layout, depending on the manufacturer or country of origin. On certain types the steering assembly pinch bolt can be misaligned by 2mm to the channel cut for it on the column. To remedy this problem the channel on the steering column should be filed open by 2mm to completely facilitate the pinch bolt mechanism. We strongly recommend that this be checked and modified when necessary before the final paintwork is applied to your scooter. Hier wordt wel degelijk gesproken over het weg vijlen van metaal om de sleuf te vergroten voor passage vd bout. Als ik dan toch moet gaan vijlen, zou ik dat t liefst afmeten op de positie waarin de bekabeling tussen stuurhuis en frame niet zichtbaar is. Dat betekent echter wel dat er veel meer metaal moet worden weg gevijld; overdreven gesproken bijna een geheel nieuwe sleuf. Daarnaast valt het stuurhuis hierdoor 3mm lager op de vork en valt het gedeelte dat uiteindelijk op de vork klemt voor een deel over de al bestaande sleuf. Ik vraag me af of dit de klemvastheid van het stuurhuis negatief beïnvloed. Vijlen wordt het hoogstwaarschijlijk sowieso. Maar kan ik dan het beste vijlen in de positie waarin het stuurhuis gelijk ligt met de vork met daarbij zichtbare bekabeling? (En moet ik dat maar gewoin voir lief nemen? Of zal het stuurhuis alsnog gewoon goed klemmen op de vork als ik deze in de laagst mogelijke postie zet, zoals op de 1e foto's?
 5. Basie

  Stuurbout v50l

  En dan nog een foto van het gebroken stuurhuis. Dit ter vergelijk met het stuurhuis wat nu op de vork staat. Het gaat om het midden van het huis, daar waar de km-teller wordt bevestigd. In het oude stuurhuis zit rechts van het midden een opstaande rand en in het vervangende exemplaar niet. Anyway, het past dus niet. En dat wil ik fixen. Graag met het vervangende stuurhuis want dat heb ik ondertussen al laten spuiten. De enige oplossing die ik daarvoor zie, is de sleuf zelf passend te maken door het teveel aan metaal van de vork weg te slijpen, veilen of whatever. Kan dit of tast dit de stevigheid vd vork aan? Of heeft iemand een andere mogelijke oplossing voor me? Daarnaast ben ik benieuwd of iemand mij het exacte verschil tussen de 2 stuurhuizen kan benoemen? Voordat ik een vervangend stuurhuis kocht, heb ik her en der op fora navraag gedaan. Daarbij werd mij verteld dat het v50 stuurhuis met rond licht van de ene v50 zo op de andere v50 kan worden overgezet. Ik ben nogal verbaasd dat het spul nu dus niet blijkt te passen. Alvast bedankt voor de reacties:)
 6. Basie

  Stuurbout v50l

  Bij onderstaande foto's is het stuurhuis ietsje hoger geplaatst. Daardoor iets meer doorgang bij de sleuf, maar de stuurbout kan er nog steeds bij lange na niet door. Bovendien zijn de kabels daardoor zichtbaar en dat hoort niet het geval te zijn toch?
 7. Basie

  Stuurbout v50l

  Het lukt me niet om de stuurbout van mijn v50L uit 1969 te monteren. Deze loopt vast daar waar hij de sleuf in de voorvork zou moeten passeren. Ik ben bezig met het monteren van een vervangend stuurhuis na een recente valpartij waarbij mijn originele stuurhuis is gebroken. Het vervangende stuurhuis is die van een v50 uit 1965. Deze zou, voor zover ik heb begrepen, zo op mijn v50L gemonteerd moeten kunnen worden. Het probleem is echter dat de sleuf in de voorvork niet overeenkomt met het gat in het stuurhuis waar de stuurbout doorheen moet. Zie bijgevoegde foto's ter verduidelijking. Het stuurhuis is op deze foto's zo gemonteerd dat er geen kabels zichtbaar zijn tussen stuurhuis en beenschilden
 8. Pak een imbussleutel die net niet in het gat past. Tik die er voorzichtig een beetje in en dan moet je 'm er zo uit kunnen draaien. Ik heb onlangs op deze manier de schroefdraad van een afgebroken bougie uit mijn cilinder kunnen halen. Hoop dat je hier wat aan hebt:)
 9. @Frissenappel geen gezeik hoor. Juist superinteressant om alle reacties te lezen. Daar leer ik uiteindelijk ook weer een hoop van:)
 10. 2e hands stuurhuis is onderweg naar mij, dus snel weer lekker rijden. Iedereen bedankt voor het mee denken!
 11. Foto uploaden lukt me op de 1 of andere manier niet. Heb zelf ook mijn twijfels bij t lassen. Ik denk dat ik dat andere stuurhuis maar ga kopen. Thnx voor t mee denken!
 12. Arrows laat weten het laswerk te willen proberen, maar weet niet zeker of het zal lukken. Maskes heeft geen 2e hands stuurhuizen te koop. Ik kan een 2ehands stuurhuis van een Vespa 50s uit 1965 kopen. Zo op het oog lijkt dit stuurhuis mij hetzelfde als die van de V50L. Weet iemand of de stuurhuizen van bovengenoemde modellen overeenkomen? Mvg
 13. Bedankt voor de tip! Heb je enig idee in welke richting ik qua kosten voor het laswerk zou moeten denken?
 14. Ik ben gecrashed met mijn V50L. Mijn stuurhuis is gebroken bij de remhevel, zowel onder als boven (zie foto's). Is zoiets goed te repareren? Of moet ik op zoek naar een ander stuurhuis? Heb voor de zekerheid alvast een topic gestart in de categorie 'gevraagd'. Alvast bedankt! Mvg, Basie
 15. Hoi, Gistermiddag ben ik hard gecrashed met mijn V50L. Gelukkig zelf niet ernstig gewond, maar de Vespa helaas wel:( Mijn stuurhuis is gebroken bij de remhevel, zowel onder als boven (zie foto's). Daarom ben ik op zoek naar een vervangend stuurhuis. Heeft iemand deze te koop liggen? Of is zoiets goed te repareren? Alvast bedankt! Mvg, Basie
×
×
 • Create New...