Jump to content
Vespaforum.be

f4_1400

Members
 • Posts

  43
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by f4_1400

 1. Dank voor het meedenken, maar zoals bij het filmpje aangegeven: "draai ik de stationairschroef verder uit, dan zakt de motor langzaam in toerental en valt uiteindelijk uit." Gisteren nog eens gekeken naar het inlaattraject: die viltring lijkt toch wel wat te stuiken als die wordt gecomprimeerd tussen carburateur en aluminium kelk, en dan dicht dit allemaal eigenlijk toch wel netjes af. Dus verder op onderzoek, en de sproeiermaten van mijn SHB16.10 genoteerd: hoofdsproeier/stationairsproeier/choke 55/45/60. Zoek ik de originele sproeierbezetting op op een website van Dellorto (https://www.dellorto.co.uk/shop/dellorto-motorcycle-carburettors-parts/complete-carburettors-dellorto-motorcycle-carburettors-parts/shb-10-to-16mm/r0753-shb16-10/), dan zou dat 51/38/50 moeten zijn. Maw, de huidige stationairsproeier lijkt (veel) te groot, en dat krijg je dan met de stelschroef waarschijnlijk niet meer bijgeregeld. Ik ga dus eens sproeiers van de originele maten bestellen en plaatsen, eens zien wat dat oplevert.
 2. Goed punt. Ik heb het blok 4000 km geleden gereviseerd, keerring zou dus nog goed moeten zijn. Het stationair toerental is altijd al te hoog geweest (vóór revisie heb ik het blok niet laten lopen).
 3. Ik was het beu en heb de V50 in de hoek gezet en ben op de motor-Vespa's gaan rijden. Inmiddels heb ik de V50 uit de hoek getrokken om die stationairloop toch eindelijk eens goed te krijgen. Eerder deze week het motortje eronder vandaan gehaald en de cilinder verwijderd. Je kunt dan nét goed genoeg het carter in kijken om het inlaat pasvlak te zien. Het is lastig daar een goede foto van te maken, maar dit is gewoon in orde: geen nare krassen. Ook de ontsteking stond netjes op tijd: 19 graden voor BDP. Ik denk toch nog steeds aan valse lucht bij die viltring, deze heeft namelijk speling tov het inlaatspruitstukje, zie foto (met name links boven te zien). Als ik hierbij de carburateur plaats, dan zal de carburateur netjes axiaal afdichten tov die alumnium kelk, maar dan kan nog steeds valse lucht tussen spruitstukje en vilt door, toch? Zijn die viltringen er misschien in 2 maten? Ik heb een 16.10 carburateur en een spruitstukje met buitendiameter 19.5mm, maar die dingen bestaan ook in 21.5mm (voor de 16.16 carb). Heb ik misschien een ring voor 16.16 geleverd gekregen, die daardoor een te grote binnendiameter heeft?
 4. f4_1400

  Km-teller VNA

  Bij het Italiaanse LaVespaDue verkopen ze die tellers met zowel rode als zwarte naald: https://www.lavespadue.it/it/ricambi-accessori-per-vespa-ape/parti-telaio/contachilometri/contachilometri-lvdue-lancetta-rossa-scala-90-km-h-vespa-vna-vnb-125.1.25.1079.gp.15722.uw Ik had eentje met rode naald besteld, maar die is dus net zo zeer te groot als die van eBay. Hoewel ik nu zie dat LaVespaDue er ook nog eentje van een ander merk verkoopt; misschien dat die wél past.
 5. OK, ik zal eerst eens een kleinere stationairsproeier proberen. Blok laten zakken om inlaatvlak in het carter te bekijken is meer gedoe en zal ik gaan doen als het met de andere sproeier niet opgelost is. Gele vonk duidt toch juist op onvolledige verbranding? Zoals een waxinelichtje ook geel brandt omdat er wat roet gevormd wordt? Van bougiekabel naar blok kan ik in elk geval vonken trekken van 5 mm bij het aantrappen, vonk lijkt me dus in orde. Met de rubber dop uit het vliegwiel zie ik bij lopende motor geen vonken ontstaan over de contactpunten, dus de condensator lijkt mij ook in orde.
 6. f4_1400

  Km-teller VNA

  @Niels_1977: ik heb een splitstuur, zie foto's. De kap is dus van plaatstaal en deze is niet geplamuurd. @iHans: ziet er inderdaad erg strak uit, ook de km-stand suggereert dat het niet de originele teller is Enig idee waar deze besteld kan zijn? Ik had o.a. deze besteld; veel positieve feedback, mooie kwaliteit en een vrij uitgebreide set, maar bij mij dus niet passend: https://www.ebay.nl/itm/182354977017
 7. f4_1400

  Km-teller VNA

  Dat helpt inderdaad, iHans. Ik heb nog eens gemeten (met de schuifmaat), en bij de stuurhuiskap meet ik 62, en bij de ene teller dik 62 en bij de andere 63. Ik snap niet goed waar het verschil tussen jouw en mijn stuurhuiskap vandaan komt, maar het is nu wel duidelijk dat beide (repro) tellers breder zijn dan de jouwe (is die origineel?). Dus daar is nog wat te winnen.
 8. @Adrian: inlaatvlak in het carter zou ik niet weten, ik heb denk ik geen foto's meer van de blokrevisie. Gisteren heb ik mijn colortune-bougie eens in het blok gedraaid en zelfs met de mengselschroef helemaal in gedraaid (in is armer, uit is rijker, toch?) heb ik nog een gele vonk. Stationairmengsel is dus te rijk zou ik denken. Motor was warm en choke was eraf (met choke erop verzoop-ie). Stationairsproeier er eens uit gedraaid en blijkt maat 45 te hebben, als ik het goed heb hoort dit 38 te zijn voor de Dellorto SHB 16.10: https://www.scooter-center.com/en/carburator-dellorto-16/10mm-shb-vespa-v50-7671887 Binnenkort dus maar eens een kleinere stationairsproeier plaatsen en kijken of de boel dan wel af te stellen valt.
 9. f4_1400

  Km-teller VNA

  Dat zou inderdaad een oplossing zijn, maar het stuit mij eigenlijk een beetje tegen de borst plaatwerk uit 58 te gaan bijwerken omdat het after-market spul niet past; dat voelt een beetje als de omgekeerde wereld. Maar goed, wel fijn te horen dat jij ook een dergelijke ervaring hebt met een after-market VNA teller.
 10. Inlaatvlak op het carter bedoel je? Dat is in orde, en er zit een nieuwe pakking tussen spruistuk en carter. Waarom vind je dit overigens klinken als te weinig benzine krijgen? En is dit dan niet een kwestie van de mengselschroef (luchtschroef) verder naar binnen draaien?
 11. f4_1400

  Km-teller VNA

  Hoi, voor mijn VNA ben ik op zoek naar een km-teller. Oorspronkelijk had deze scooter een gesloten stuurkap, maar ik heb destijds ook een kap laten meespuiten met een uitsparing, om dus later een km-teller te kunnen plaatsen. Inmiddels heb ik al 2x een nieuwe teller besteld, bij 2 verschillende leveranciers, en in beide gevallen is-ie te breed om in t gat te passen. Heeft iemand anders hier ook ervaring mee? De pasvorm van after-market spul is natuurlijk wel vaker matig, maar beide keren te groot...? hoe moeilijk kan t zijn om die maat correct te nemen? Of ligt het misschien aan mijn stuurkap? Kan iemand bevestigen dat de uitsparing max 62mm breed is?
 12. Inmiddels heb ik de de sleufjes in zowel de kelk als de aansluiting van de carburateur dicht gekit, zoals dat ook in het genoemde filmpje wordt getoond, zie onderstaande. Verder heb ik een nieuwe (passende) viltring geplaatst en deze van tevoren ingevet (geïmpregneerd als het ware) met lagervet. Tot slot ontstekingstijdstip nog gecontroleerd met de stroboscoop, dit staat op 19 graden voor BDP. De Vespa loopt nu, maar ik vind 'm nog steeds vrij hoogtoerig, zie filmpje. Draai ik de stationairschroef verder uit, dan zakt de motor langzaam in toerental en valt uiteindelijk uit. Inmiddels geloof ik wel dat het hele inlaattraject goed genoeg sluit, maar ik twijfel nog of de uitlaatflens wel goed dicht zit. Hoe kritisch komt de gasdichtheid van de uitlaat voor een nette stationairloop? Bij 2-takt is de tegendruk van de uitlaat immers van belang voor de motorloop, toch? 20210124_163348.mp4
 13. Nou, ik krijg de V50 niet netjes aan het lopen. Met de ontsteking op 19 graden wil hij minder goed starten dan eerst (stond toen een paar graden later), en op de mengselschroef reageert hij nagenoeg niet, ik denk dat hij dus nog steeds valse lucht trekt. In een filmpje van Vespa Motorsport (zie beneden) hoorde ik dat je de viltring kan invetten, in dat geval laat deze inderdaad minder lucht door. Is dat wat jullie betreft een goede tip? Een ander advies dat ze gaven is de 4 sleufjes in zowel de kelk als in de aansluitflens van de carburateur dichtsmeren met siliconenkit, ook dat beperkt natuurlijk de lekpaden, met behoud van beweeglijkheid, zodat de carburateur nog wel vast te klemmen is op de kelk. Wat zijn jullie ideeen hierover? Het zou natuurlijk ook tof zijn als iemand eens mee wil komen kijken (in Eindhoven).
 14. f4_1400

  Remmen

  Dankje Koen, besteld bij Sip!
 15. Ha Koen, ja precies, aan die schroeven heb ik gedraaid. Het viel me op dat de luchtschroef maar een halve slag open stond (beginstand is 1.5 uit, toch?), ook dat doet mij vermoeden dat er sprake van valse lucht is/was (die instelling is nog van jaren terug, toen ik niet beter wist en de viltring sowieso ontbrak). Bij de stationairschroef heb ik het probleem dat het toerental maar heel traag zakt als ik deze een beetje uitdraai, maar de motor valt dan uiteindelijk wel onherroepelijk uit. Het lukt niet hier een acceptabel (laag genoeg) stationair toerental te vinden. Ik zal het spruitstuk en de cilinderkop ook nog eens inspecteren.
 16. f4_1400

  Remmen

  Zijn die Newfrens anti-aqua trouwens ook te koop voor 1 scharnierpunt? Op de website van ScooterCenter vind ik ze niet; sterker nog, de website suggereert dat de 2 scharnierpunt versie voor zowel voor als achter is, maar dat klopt dus niet (en verklaart mijn foutieve bestelling): https://www.scooter-center.com/en/brake-shoes-newfren-oe-150x24mm-antiaqua-vespa-px-f/r-pk-f/r-t5-125cc-f/r-rally180-vsd1t-rally200-vse1t-r-sprint-r-ts125-vnl3t-r-gt125-vnl2t-r-gtr125-vnl2t-r-gl150-vla1t-r-ss180-r-gs160-r-gs-9000044?number=9000044
 17. f4_1400

  Remmen

  Ik heb de remschoenen van de achterrem vervangen voor de aanbevolen "anti aqua" remschoenen van Newfren: deze werken goed! Als ik wil kan ik de Vespa tegen het slippen aan brengen en een volwaardige noodstop maken. De remschoenen die erop zaten waren ook nieuw, maar kennelijk van slechtere kwaliteit. Suf genoeg had ik er niet aan gedacht dat de remschoenen van de voorrem anders zijn (1 ipv 2 scharnierpunten), dus de voorrem heb ik nog niet kunnen vervangen. Bij wijze van experiment heb ik in de voorste remschoenen dezelfde sleuven gevijld als de Newfrens hebben, maar de remkracht is er niet merkbaar beter op geworden. Het zal dan toch wel ook echt aan het frictiemateriaal liggen, niet puur aan die sleuven.
 18. Hmmm, de nieuwe viltring is even groot als de vorige die ik (bij een andere leverancier) had besteld. Dan maar even doorknippen en weer aan elkaar naaien om het toch passend te krijgen. De V50 reageert nog steeds traag op het gas en ik krijg deze niet rustig stationair aan het lopen. Zou dit nog steeds aan de viltring kunnen liggen? Of zijn er nog andere plekken in het aanzuigtraject waar vaak valse lucht wordt getrokken? Ik kom er zo 1,2,3 niet uit, het is in elk geval een (veel) langer traject dan ik gewend ben van de largeframe motorblokken. Verder heb ik de onsteking (met stroboscoop en micrometer) op 19 graden voorontsteking gezet (bij contactpuntafstand 0.4 mm), deze stond een paar graden later en dit leek beter te lopen. Is 19 graden nog steeds een goede waarde voor een originele V50 (er zit E5 in, zelf bijgemengt met 2% mengsmering)?
 19. Inmiddels loopt de V50, maar stationair erg hoog in de toeren. Stel ik de stationairstand van de gasklep wat bij, dan zakt hij heel langzaam in de toeren en valt vervolgens uit. Lijkt mij een gevalletje valse lucht, ik heb dus nog maar zo'n vilten ring besteld, nu hopelijk in de goede maat.
 20. Hoi, ik ben aan de slag geweest met de viltring voor de carburateur. De viltring die ik gemonteerd had (in de "trechter" van de kelk) bleek te groot te zijn voor montage aan de andere kant, dus waar kelk aansluit op de carburateur. Mogelijk is deze viltring bedoeld voor een grotere carburateur dan de SHB16.10 die ik gemonteerd heb zitten. Aangezien ik geen andere viltring op voorraad heb, heb ik uit dik (bijna 1 mm) pakkingspapier maar een ring geknipt. We gaan zien of dit goed genoeg gaat werken, dwz of de Vespa er goed mee rijdt en goed (stationair) af te stellen valt.
 21. Dank voor de oplettendheid, Kristof! Ik had mij inderdaad gebaseerd op de volgorde in de exploded view, en op het feit dat de kelk en het spruitstuk enige speling tov elkaar hebben. Met het plaatsen van de vilten ring op de door jouw gestippelde plek meende ik het betreffende valse lucht pad af te sluiten, zie onderstaande. Ik realiseer me nu dat de ring op jouw plek óók de kier tussen kelk en spruitstuk (radieel) afsluit (naast het axiaal afsluiten van de overgang tussen kelk en carburateur), en dat lijkt idd zinniger gezien de ring dan niet meer kan verschuiven. Ik ga het aanpassen! o
 22. Thnx, de viltring zit erop, hoe dat-ie goed zit (kan verschuiven bij assemblage). We gaan t zien.
 23. Dank voor het compliment, Sjoerdo! Ik spuit met bovenbeker en compressor, 2K autolak. Op 1 vd foto's zie je de verfspuit zelfs in het gras liggen In het verleden heb ik wel met (1K) spuitbussen gewerkt, maar dat is toch lang niet zo duurzaam/slijtvast. Ik heb verschillende oude auto's die het grootste deel van het jaar buiten staan, en dan loont een degelijke laklaag wel. Wat betreft vilten ring: gaat de stationairafstelling dan wel goed komen als die ontbreekt/niet volledig afdicht? Met name met de gasklep bijna dicht lijkt het pad via alu huls direct naar spruitstuk mij een relatief groot valse lucht lek.
 24. Vervolgens de scooter weer opbouwen: nieuwe schommelarm en naaldlagers in de voorvork, nieuwe voorwiellagers. Jeetje, wat zat die moer die 1 vd lagers op z'n plek moet houden vast! Uiteindelijk een half uur in de oven gelegd op 80 graden en met wat WD40 en gepast geweld toch los gekregen: Nieuwe schakelkabels en voorremkabel, nieuwe lagerkogels voor de voorvork: Ook een nieuwe vilten ring geplaatst om het spruitstuk. Maar kan iemand mij uitleggen wat deze nou precies afdicht? Het is onderdeel 56 in deze exploded view: https://www.scooter-center.com/en/drawings/show/vehicleID/1791/drawID/N_Vespa_SF1-V5A1T_Tafel_06. De carburateur zelf zit op onderdeel 57 geklemd, maar volgens mij kan er langs spruitstuk 6 en genoemde huls 57 nog steeds valse lucht de motor in getrokken worden; dat houdt zo'n stukje vilt toch niet tegen? Inmiddels staat de scooter er al weer aardig compleet bij:
 25. Inmiddels weer wat vorderingen gemaakt. Bij het voorspatbord was wat roest ontstaan bij het dubbele plaatwerk; waar de twee helften in het midden samenkomen. Hier dus een vervangend stukje plaat voor gemaakt met de zettang, zodat het verzetje in de plaat blijft. Vervolgens met veel geduld inlassen, zodat er niet te veel warmte het spatbord in kruipt en de originele curves behouden blijven. Vervolgens weer licht plamuren en spuiten:
×
×
 • Create New...