Ga naar inhoud
Vespaforum.be

Vandaag in De Morgen


Ar

Aanbevolen berichten

Brommers zijn vuiler dan vrachtwagens

Uit onderzoek van de Nederlandse Universiteit Utrecht blijkt dat brommers en scooters meer ultrafijnstof uitstoten dan vrachtwagens en twee keer zo veel als een gemiddelde auto.

In twaalf middelgrote steden maten de onderzoekers de uitstoot die fietsers en automobilisten te verwerken kregen. De fietser krijgt de ultrafijnstof niet alleen binnen als hij wordt gepasseerd door een brommer of vrachtwagen, maar ook als hij naast een dergelijk voertuig staat te wachten bij een stoplicht. Dan kan de concentratie in de lucht tien keer zo groot worden. Automobilisten krijgen een twee keer zo hoge concentratie van de uitstoot te verwerken, omdat zij in een afgesloten ruimte zitten en de ultrafijnstof niet verwaait. De fietsers krijgen in verhouding echter evenveel binnen, omdat ze dieper ademhalen.

"Brommers komen nu in de discussie over de uitstoot van fijn stof helemaal niet voor, terwijl ze in het middelpunt van de belangstelling zouden moeten staan", aldus de Nederlandse Fietsersbond in de Volkskrant. (anp/bf)

Link naar reactie

Gearchiveerd

Dit topic is nu gearchiveerd en gesloten voor verdere reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...