Ga naar inhoud
Vespaforum.be

Wat zegt de wet omtrent de valhelm ?


jurgen

Aanbevolen berichten

Verkeersreglement: Artikel 36: Valhelm

De bestuurders en passagiers van drie- en vierwielers met motor en van bromfietsen, zonder passagiersruimte, moeten een valhelm dragen.

De bestuurders en passagiers van motorfietsen moeten een valhelm dragen behalve wanneer zij, conform de bepalingen van artikel 35.1.2., de veiligheidsgordel dragen of vervoerd worden in een ander bevestigingssysteem en op voorwaarde dat het voertuig een passagiersruimte heeft; wanneer de vrijstellingen van de draagplicht van de veiligheidsgordel, bepaald in artikel 35.2.1., 3, 4, 6 en 7, van toepassing zijn, moet de valhelm gedragen worden; deze bepalingen zijn van toepassing op de driewielers met motor zonder passagiersruimte, waarvan de ledige massa gelijk is aan of hoger dan 400 kg.

De valhelm, gedragen door bestuurders en passagiers die in Belgiƫ wonen, moet, voor de maten van de helmen waarvoor de homologatie is vereist, een homologatieteken dragen waaruit de gelijkvormigheid met de door Ons vastgestelde normen blijkt.

Worden evenwel vrijgesteld van de draagplicht van de valhelm bij het besturen van een bromfiets : de beambten van De Post, in het kader van de postbedeling, wanneer zij achtereenvolgens op plaatsen die op korte afstand van elkander gelegen zijn, postzendingen uitreiken of ophalen.

De goedgekeurde veiligheidshelmen zijn deze voorzien van het homologatieteken 'NBN 626 BENOR" (voor deze aangekocht voor 1 april 1977) of momenteel deze voorzien van het teken "E4".

Link naar reactie

Gearchiveerd

Dit topic is nu gearchiveerd en gesloten voor verdere reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...