Jump to content
Vespaforum.be

Lekkage mengsmering


Recommended Posts

Hoi, vorige week mijn Sprint weer eens gebruikt na een winterseizoen stilstand: starten en rijden, helemaal prima. Tank ook afgevuld met 98/E5 (dik 2l , en 50 ml tweetaktolie erbij) en Vespa weer in de garage gezet. Nu blijft er een dun plasje olie onder het motorblok ontstaan, er hangen ook druppels aan het carburateurbakje. Als het puur de vlotternaald was zou het lekken denk ik vrij snel stoppen, ik verdenk dus (ook) het benzinekraanrubber. Ik heb het idee dat ik er wel vaker een kapot draai aan het begin van het seizoen, er was overigens geen abnormale weerstand bij de eerste keer open draaien (originele benzinekraan, met zo'n plat rubbertje met 3 gaatjes).

Herkent iemand dit? Ideeën over oorzaak en (blijvende) oplossing?

Link to comment

Elke motor zweet een beetje.
 

Als de Vespa goed start en rijdt en de Vespa valt stil na het sluiten van de kraan: gewoon doen alsof je’t niet gezien hebt en bollen. 🤘🏻😎

Link to comment

Toch zou ik graag weten hoe dit kan.

Vanmorgen trouwens weer een rit gemaakt en nu ligt er géén olie onder het blok...

Kan het zijn dat de vlotternaald eerder bleef hangen, en dat de carburateur dan langzaam overloopt door restbenzine uit de brandstofslang?

Link to comment

Bij gebrek aan andere ideeën houd ik het er dan maar op dat de vlotter eenmalig bleef hangen.

Niemand ervaring met tankkraanrubbers die niet tegen E5 kunnen? Of zijn inmiddels alle in de handel zijnde rubber ethanol-compatibel?

Link to comment
3 uren geleden, f4_1400 zei:

Niemand ervaring met tankkraanrubbers die niet tegen E5 kunnen? Of zijn inmiddels alle in de handel zijnde rubber ethanol-compatibel?

Het gaat bij ethanol niet alleen om de rubbers maar ook om aluminium en stalen onderdelen. Uiteraard zijn er keerringen welke ethanol kunnen verwerken maar de rest van de onderdelen in het brandstofsysteem niet. Gewoon zolang het kan zoveel mogelijk wegblijven van ethanol.

2023: Van de grote merken met een 98- benzine zijn Shell V-Power, Esso Supreme+ en BP Ultimate zonder ethanol. Ook bij enkele kleine merken als Tamoil, OK, ango en bij regionale aanbieders als Berkman en Joontjes is de 98-benzine ethanolvrij.

  • Like 2
Link to comment

Maar goed, geen recente ervaringen dus met tankkraanrubbers of vlotternaalden die niet ethanol-bestendig waren? Misschien heb ik een tijdje terug dan gewoon pech gehad met kraanrubbers die ik al een tijd op voorraad had; van toen je enkel in Frankrijk ethanolbenzine tegenkwam.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...