Jump to content
Vespaforum.be

Restauratie px200e 1984


Skidmark

Recommended Posts

Sinds 1,5 week ben ik in het bezit van een PX200E uit 1984. De Vespa heeft behoorlijk wat liefde nodig, maar dat was exact de bedoeling. Ik was al enthousiast begonnen in een voorstel topic, maar dit lijkt me een betere plek om mijn voortgang te plaatsen. 

  • Like 1
Link to comment

Zo te zien valt het allemaal nogal mee, althans op de foto's zijn geen dramatische roestplekken te zien.

Even nazien hoe het frame bij de bevestiging van de schokdemper achter is en bij de motorbout.

Als dat goed is , poestlap er over en rijden met de handel.

Link to comment

Die eerste roestplek is op exact dezelfde plek als bij mij. Hopelijk komt het bij mij iets beter onder de tectyl laag weg. Hoe heb je jouw roestplekken aangepakt? Plekken schoongemaakt en laten lassen? Ben benieuwd naar wat zoiets me zou gaan kosten, lassen kan ik zeker niet zelf 😅

Wat heb je trouwens gebruikt om de verf er zo mooi af te krijgen? Ik zat te denken aan zandstralen, maar wellicht zijn er handige alternatieven die ik goed zelf kan.

Link to comment

Hoe ik de roestplekken heb aangepakt? in dit geval door een nieuw chassis te kopen...

Het chassis was op verschillende cruciale plaatsen zo verrot dat het economisch niet meer herstelbaar was. De eigenaar heeft nog veel geluk gehad want het chassis was aan het doorscheuren aan de ophangpunten van de motor tot aan de bovenkant van de benzinetank. Alles kan hersteld worden als het moet maar er zijn grenzen.

De verf heb ik er af gekregen met een schuurschijfje op een slijpmachientje. Indien je laswerken moet uitvoeren kan je de verfranden wegschuren met korrel 80.

grts, J 

Link to comment

ik had al door dat de linkerkant van het stuur tegen het beenschild kwam. Geen goed teken. Na demontage van de voorvork zag ik dat waar de stop in draait niet symmetrisch is. Zou de scooter eens een flinke oplawaai hebben gekregen? Hoort het slot centrisch in het gat te zitten en duidt dit erop dat het één en ander verdraaid is?

 

 

20221213_200730.jpg

20221213_200900.jpg

20221213_200953.jpg

Link to comment

Allemaal heel normaal. Als je stuur het beenschild raakt, staat je stuur wellicht gewoon niet helemaal recht > stuurbout wat lossen > beetje draaien > weer vast zetten.

  • Thanks 1
Link to comment

Het is misschien een vertekend beeld maar op de foto lijkt het alsof de linkse aanslag voor de stuurnok wat verplooid is? 

20221213_200730.jpg

Link to comment

Hij is in ieder geval niet symmetrisch dat is duidelijk, maar als dat normaal is zoals Frederik zegt, dan ben ik gerustgesteld. 

De aanslag op de foto links komt verder naar voren dan op de foto rechts. Ik dacht dat daarom het stuur aan de linkerkant het beenschild raakte. Misschien is het aanslagblokje op de voorvork ook wel niet 100% symmetrisch, eigenlijk nog niet echt goed naar gekeken. 

Link to comment

De vespa is nu compleet gedemonteerd. De roestplek ziet er niet lekker uit. Foto's hieronder. Lijkt alsof het al eens is gerepareerd? Die moet in ieder geval naar een carrosier. Ook nog even een fotootje van de voorvork stop. Niet symmetrisch zoals je ziet.

 

 

20221214_195016.jpg

20221214_195020.jpg

20221214_195028.jpg

Link to comment

Gisteren een lasser gevonden gespecialiseerd in het opknappen van roestplekken aan oldtimers. Geschatte kosten 150-200 euro. Lijkt mij een redelijke prijs zijn werk zag er indrukwekkend uit.

Wel gaf hij de voorkeur aan eerst zandstralen dan lassen dus nu op zoek naar een goede prijs daarvoor.

Voordat ik aan de hele heisa begin wil ik wel controleren of het frame rechts en dan voornamelijk daar waar de voorvork insteekt. Is daar een trucje voor of heeft iemand daar een tip voor?

Link to comment

Money pit alert!

Idd goed checken of het frame recht is voordat je er heel veel geld aan gaat spenderen.

Vraag jezelf wel af of het frame zandstralen een goed plan is, want dan verplicht je je ook tot opnieuw verfen, wat meestal snel richting 1000 euro gaat.

(+zandstralen 200, +lassen 200)

Veel geld, en dan moet de motor nog gereviseerd worden.

Voor een Vespa die straks in totaal 2500 tot 3000 waard zal zijn.

Tenzij je geld teveel hebt en dit perse wil doen, ik zou het verroeste stuk eruit slijpen, laten herstellen door lasser carossier. (en daarna uiteraard verfen met bijvoorbeeld motip)

Je lak wat verbeteren met behulp van Commandant 5 en evt daarna blanke lak erover, en de tunnel kan je beschermen tegen verder roesten met behulp van tectyl en/of owatrol nu alles uit elkaar is.

Dat zou de budget oplossing zijn.

 

Wil je een concoursstaat Vespa die er top uitziet, maar die veel meer gaat kosten dan hij ooit waard zal worden, dan zandstralen/lakken etc.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment

Thanks voor de waarschuwing! Terechte opmerking uiteraard.

Het gaat me meer om het project dan dat ik de waarde belangrijk vind. Zandstralen kan ik zelf voor 20 euro per uur. Gaat me vooral tijd kosten. 

Het liefst doe ik zoveel mogelijk zelf dus spuiten wilde ik doen met de crop 2k lak die ik als tip hier op het forum heb gelezen. 

Uiteraard is het heel belangrijk dat het frame dan recht is, maar ik weet niet zo goed hoe ik dat kan controleren. Dat ik er geld achteraan gooi en dat de Vespa het eigenlijk niet waard is vind ik niet heel erg. Zolang het een beetje binnen de perken blijft.

Link to comment

Klopt wel beete wat Niels zegt. Als je deze vespa gaat bijhouden is het niet zo’n probleem. Maar deze restaureren gaat idd wat meer kosten dan hij waard is. 
Ga je de motor zelf reviseren? Is iig heel leuk om te doen!

Standaard reviseren valt qua kost nog wel mee. Maar zorg er dan voor dat je niet in verleiding komt om te gaan tunen, want dan wordt the sky the limit 😅

Ik zou deze nu wel herspuiten. Als je dat zelf gaat doen, pas op met die 2k lak, die is giftig. 1k niet doen. Ik heb het gedaan, en die is niet bestand tegen benzine. Kijk wel even goed naar het prijsverschil tussen alles aankopen en het laten doen. 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Op 17/12/2022 om 12:03, Niels_1977 zei:

Voor een Vespa die straks in totaal 2500 tot 3000 waard zal zijn.

Die tijd is al lang voorbij in B voor herspoten, gereviseerde en mogelijk geüpgradede PX hoor. Voor dat bedrag vind je hier zelfs geen deftige basis PX125disc meer.

47 minuten geleden, DD_ves zei:

Maar zorg er dan voor dat je niet in verleiding komt om te gaan tunen, want dan wordt the sky the limit 😅

In mijn laatste project zit +/- €2,5~3K onderdelen, so I rest my case... :D 

Edited by Frederik9111
  • Like 1
Link to comment

Bedankt voor het meedenken allemaal, leuk! Het is puur een hobby project om straks lekker rustig te toeren. Motorrevisie staat op de agenda en wil het graag zelf doen. Tuning js niet het plan, het hoeft niet hard te gaan.

Houdt me van de straat zullen we maar zeggen!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...