Jump to content
Vespaforum.be

carterinhoud p150s '79


Recommended Posts

Ik hoor het al komen ... "Zoek het op". Maar de onzekerheid slaat hier toe.

Ik heb de olie afgelaten van mijn 150cc blok van '79 en er niet echt op gelet hoeveel er uit is gekomen. Niet bijzonder veel, zeker geen 200ml.

Maar volgens mij moet daar toch 200 a 250ml olie in of kijk ik nu echt op de verkeerde plekken ? Onlangs een Haynes gekocht die ik ondertussen al verkeerd heb gelegd en niet meer vindt.

Soit, het potteke heeft er een week ondergestaan terwijl de vespa op zijn poot stond, mooi recht. Vijzeke er vanonder ingedraaid en beginnen vullen met een klein flesje olie van bij SIP ... en dan krijg ik er met de beste wil van de wereld maar goed en wel 100ml in tenzij ik dat fleske leegknijp en er snel de stop op zet natuurlijk.

Is er een verschil tussen motoren, zit ik er gewoon naast met mijn 200ml of ... ?

Link to comment

Die hoeveelheid (200-250ml) welke vaak in de boekjes staat, is de hoeveelheid olie welke nodig is na een revisie ofwel een schoon en droog carter. Als je deze olie na verloop van tijd gaat wisselen blijf er altijd wat olie in de verborgen plekjes zitten, soms is het rond 30ml maar het kan ook veel meer zijn.

Als je carter leeg is kan je deze gewoon vullen tot het gat. De spat smering naar je koppeling komt vanzelf op gang als de motor loopt. Teveel olie is ook weer niet goed en bij echt teveel wordt het vanzelf eruit gespuugd bij de carter ontluchting. 

  • Like 2
Link to comment
6 uur geleden, Pilaf zei:

Teveel olie is ook weer niet goed en bij echt teveel wordt het vanzelf eruit gespuugd bij de carter ontluchting. 

En ze kan ook op de remschoenen terechtkomen via de oliekeerring, wat het remmen niet bevordert (zacht uitgedrukt). 

Groetjes, nero. 

  • Like 1
Link to comment

Ja ... Ik zal dan maar gewoon vullen tot het uit het gat loopt. Geen idee waar die andere 100ml zit die het zo snel laat overlopen. Ik zal hem nog wel eens goed warmrijden en weer aflaten bij wijze van spoeling. Erg proper was het niet wat er hiervoor uitkwam.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...