Ga naar inhoud
Vespaforum.be

GTS125 windscherm


sustit

Aanbevolen berichten

dag iedereen, ik heb sinds enkele dagen een nieuwe GTS125 supersport titanium (mat grijs dus)

aangezien ik de Vespa vooral gebruik voor verplaatsingen van en naar kantoor zit ik telkens zo'n 30 kilometer enkel op secundaire wegen waarbij ik dus ergens tussen 70-90km / u rij.

het is mijn eerste Vespa, zelfs mijn eerste gemotoriseerde tweewieler, dus ik ben wat dit betreft echt een groentje, maar ik sta ervan versteld hoeveel wind je met zo'n ding vangt tegen die snelheid en het is nu altijd tegen de 30° dus ik vraag me dus af wat dat geeft bij koudere temperaturen.

daarbij zie ik op het eerste zicht weinig Vespa's rijden met een windscherm (tenzij zo'n klein scherm).

ik vind het nu ook visueel geen upgrade zo'n scherm, maar ik zie dat stilaan toch wel als een noodzakelijk kwaad

naar 't schijnt zijn er (origineel) 3 formaten, maar het medium is ook al behoorlijk groot; vraag is dus of ik voldoende ga hebben aan het kleine scherm, of zijn er betere alternatieven van andere merken ?

(wellicht al wel eens aan bod gekomen, maar misschien tijd voor een update ?)

Link naar reactie

Hey Sustit, ik heb zelf een GTS300 Touring waar dat middelgrote scherm standaard opstaat. Als je in de handleiding kijkt zal je zien dat Piaggio aanraadt bij het toevoegen van accessoires maximaal 100km/h te rijden (en dat geldt schijnbaar ook voor de windschermen). Ik vond dat nogal merkwaardig en heb het windscherm eens verwijderd (was eigenlijk nodig omdat ik mijn spiegels moest vastzetten) en eens gereden zonder. Je vangt inderdaad véél meer wind maar de scooter rijdt véél stabieler. Ik rij dus eigenlijk liever zonder. Weet nog niet wat het in de winter zal geven natuurlijk. Bijkomend voordeel is dat je van het gefluit dat het scherm veroorzaakt verlost bent. Ik weet niet waar je woont, maar als je wil mag je gerust mijn scherm eens testen, je kan dat in een wip (de)monteren.

Link naar reactie

Ik vind het 's morgens toch al behoorlijk fris. En dan is het rond de 15°c.

Op Modern Vespa (Vespaforum in USA) zijn er enkele die een medium scherm hebben met daarachter een deel dat je eventueel omhoog kan schuiven.

Blijkbaar is dit van het merk Faco, de kwaliteit ken ik niet (ik heb het nog nooit in het echt gezien)

http://www.sip-scootershop.com/en/products/wind+shield+faco+twin_fa22791

Ze hebben bij SIP ook nog wat andere modellen. Je kan ze misschien ergens anders goedkoper vinden.

Link naar reactie

bij groot windscherm heb je zelf minder wind op je snuiter, maar je moet het bezien als een gigantisch zeil dat je aan je stuur vasthangt. Als er wind is zit dat ding te trekken en duwen aan je stuur en zal je scoot minder stabiel rijden. Komt erbij dat je bij regen er slecht door ziet. Het schermpje van je helm kan je rijdend eens afvegen, windscherm niet.

dus geen voorstander van. Scooter rijden is wind vangen. Anders beter auto pakken.

Link naar reactie

Esthetisch vind ik het ook niet zo geweldig, zeker niet op een supersport.

Dat is zoiets als stalen velgen onder een Ferrari steken.

Goede kledij zal waarschijnlijk beter resultaat hebben, al voel je dan nog de druk van de wind, maar het beschermt wel tegen koude.

Link naar reactie

OK ik heb het al begrepen, een scherm is inderdaad esthetisch zeker geen meerwaarde en als het ook nog onveiliger is (minder stabiel en minder zicht) dan neem ik de wind er wel bij.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik inderdaad nog wat kleding zal moeten aanschaffen, want met deze temperaturen rij ik voorlopig in mijn hemd rond, en als vader van 3 lijkt me dat sowiezo al geen aanrader. Ik heb hem nog maar van afgelopen vrijdag.

Bedankt voor de feedback (en Filip zeker ook voor het voorstel om te testen (dat moet Vespa mentaliteit zijn ;-), maar ik zal eerst eens een herfst / winter aanzien, ik woon in Zoersel trouwens).

Link naar reactie

geen verwijt he sustit, ben zelf ook zo begonnen. Maar velen stellen de aankoop van goede kledij wat uit na de aanschaf van een al dure scooter, terwijl die eerste weken dat je rijdt zonder ervaring ook het grootste risico zijn... maar in elk geval veel veilig plezier gewenst.

Link naar reactie

een scherm is wel handig, stabiliteit = minder volgens jullie ??? raar want het is juist zonder scherm dat de bestuurder een groot zeil is...

voorbeeld ik : niet al te small geschouderd(rest ook niet :-p ), 125cc vespa : 90 op de teller, bijna volgas, veel wind vanvoor = volgas 90 op teller.

met medium scherm : 90 op teller halfgas met tegenwind.

topsnelheid is makkelijker te halen enz enz...

méér als 100 mag niet, raar, rijd juist geweldig boven de 100 omdat je die 'druk' vanvoor niet hebt maar soit, teller liegt, 125cc haalt maar max 108 op de gps met halfhoog scherm.

ik moet wél duidelijk toegeven dat rukwinden klote zijn met zo'n halfhoog scherm zékerbij hoge snelheid !

ik heb dit scherm nu 3j, ziet er truttig uit(wat stickers op geplakt voor beter uit te laten zien) maar het is gewoon enorm comfortabel en zeker op koudere dagen en heel zeker bij hogere snelheden.

in de zomer gaat het kleine doorzichtige scherm erop, ziet er al wat sportiever uit dan het halfhoge scherm, houd ook veel wind van uw bovenlijf weg waardoor je minder snel vermoeid geraakt, wederom sneller op snelheid bent en toch nog wa frisse lucht rond u krijgt.

op dit scherm heb ik geen last van felle wind btw.

ik heb 2 dagen eens zonder scherm gereden omdat dat idd mooier is maar bij hogere snelheden (70 op gps) of harder dan beseft ge wat ge mist...

Link naar reactie

een klein scherm vind ik qua looks nog wel OK, misschien bij mijn mat grijs zelfs in het 'fumé', maar geeft dat echt voldoende effect ?

ik heb zo'n 'jet helm' van Vespa met vizier net op de kin

wat geeft het effect met een eventuele top koffer eigenlijk ?

Link naar reactie

De topkoffer zal niet veel doen aan de wind voor u.

Het korte schermpje heeft soms als resultaat dat de wind net onder u vizier stroomt. Vooral bij grotere personen heb ik al gehoord.

Zelf geen ervaring met topkoffer of windscherm.

Wat ook een mogelijkheid is: je kan tijdens de warmere seizoenen zonder scherm rijden en tijdens de koudere schroef je u een (groot) windscherm op de vespa. Blijkbaar is dit toch niet enorm veel werk.

Link naar reactie

Ik heb een jethelm met scherm onder de neus, een jethelm met scherm onder de kin en een integraalhelm. Voor warm, gewoon en koud weer. Ik heb op mijn 125gts ook een fumé klein windscherm staan. Als het heel warm is gebruik ik de jethelm met scherm onder de neus. Maar ik rij het liefst (als ik ga touren of bij "gewoon belgisch weer") met de jethelm met scherm onder de kin in combinatie met het windschermpje. Dat geeft mij persoonlijk heel veel comfort voor lange +100km ritten...

Link naar reactie

ahja, ik gebruik dus meest jethelm met vizier onder kin + laag windscherm. Windscherm laat beter toe om tegen een bepaalde snelheid te blijven "cruisen" + je moet minder diep in het gas. Zeker handig voor een 125cc, naar mijn bevinding toch. En natuurlijk een deftige motorvest, handschoenen enz niet vergeten hé!

Link naar reactie
ahja, ik gebruik dus meest jethelm met vizier onder kin + laag windscherm. Windscherm laat beter toe om tegen een bepaalde snelheid te blijven "cruisen" + je moet minder diep in het gas. Zeker handig voor een 125cc, naar mijn bevinding toch. En natuurlijk een deftige motorvest, handschoenen enz niet vergeten hé!

Sluit mij volledig aan bij deze... heb dezelfde opstelling van helm met vizier onder de kin en middelhoog windscherm.

en euh... niet stabiel? geen last en vlotter met minder gas 100 a 110 op de teller.

zelf vind ik dat windscherm wel passen op een Wesp, lekker classic op de plastic ;-)

Link naar reactie
  • 1 maand later...

Heb voor ik op verlof vertrok een middelhoog windscherm gekocht, zalig gewoon.

Dat klein prul is goed om naar den bakker te gaan en rustig te cruisen in de buurt ... maar als ge ne keer 70 rijdt ... dan zelfs met systeemhelm dicht voelde de trekken van de wind ... middelhoog windscherm laat u het zicht behouden tijdens regenbuien en ge zit beter beschermd.

Met wind van voor is het een feest. Je zit perfect beschermd. Ook voelde ik persoonlijk op autostrade dat het rijden soepeler ging met het middelhoge.

Link naar reactie

ik heb op mijn gts een middelhoog scherm. Volgens mij enkel voordelen. Je vangt zelf minder wind en je bent gestroomlijnder dan zonder (sneller optrekken)

deftige jas en handschoenen zouden voldoende moeten zijn tegen de koude trouwens, eventueel in combinatie met een integraalhelm.

Link naar reactie

Gearchiveerd

Dit topic is nu gearchiveerd en gesloten voor verdere reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...