Ga naar inhoud
Vespaforum.be

rozewolk idee, opstart Vespa-dealer ,reparatie en verhuur.


sjoerd soet

Aanbevolen berichten

Dag allemaal,

Ben zelf een totale nieuweling met alles wat met Vespa te maken heeft. Ben opzoek naar een nieuwe uitdaging in het leven. Het idee is in mij opgekomen om een Vespa-dealer, reparatie en verhuur in Frankrijk te beginnen. Dit schrijven is de eerste stap die richting op. En alle info en suggesties om dit plan meer concreet te maken is ook meer dan welkom? Heb echt nul ervaring in de scooterwereld, en snap dat dit niet in mijn voordeel zal werken. Ben wel enorm enthousiast, en heb een gezond commercieel gevoel, en last but not least vind Vespa een zeer mooi product.

Hoop op jullie nuttige reacties!

Waarvoor alvast DANK!

Sjoerd

Link naar reactie

Een nieuwe uitdaging in het leven is leuk maar zie dat het geen nachtmerrie wordt.

Verkopen en verhuren zonder ervaring binnen het Vespa wereldje is 1 zaak maar reparatie zonder ervaring ???

Er is een groot verschil tussen wat prutsen aan een wesp voor eigen gebruik en officieel reparatie doen voor derden !

Alvast succes met de uitdaging.

mvg Thierry

Link naar reactie

een gezond commercieel gevoel , dat is niet hetzelfde al een gezond gevoel voor techniek. Dus, heb je technisch inzicht en het gevoel in je vingers??

Ooit al eens in een werkplaats geweest. Heb je een zakenmodel/haalbaarheidsstudie, marktonderzoek gedaan in de regio... Al eens met de bank gepraat?

Mvg Luciano

Link naar reactie

heb je een diploma motortechnieken/autotechnieken EN bedrijfsbeheer? zoniet vrees ik dat het een rozewolk idee zal blijven.

het idee klinkt bij mij nogal 'ik ga volgende week piloot worden, maar heb nog nooit in een vliegtuig gezeten'

Link naar reactie

advies van een zelfstandige die zelf in een technische en verkoopswereld zit : niet doen !

éérst 10j ervaring opdoen, dan parrtime beginnen(gooi uw hoofdberoep nog niet aan de kant tot je zeker bent van de werkekerheid en de goede naam die je hebt opgebouwd) en ga daarna als het mogelijk is na een grondig overzicht met een boekhouder/adviseur verder met een full time zaak indien de prognoses méér als goed zijn.

is er ergens iets niet goed of niet goed genoeg van één van deze dingen, begin er niet aan.

O ja, en tel altijd zwaar in uw nadeel als het om cijferkes gaat zodat ge altijd en hoop reserve hebt, zo is de sociale lasten hier in België bijvoorbeeld niet te doen.

in het begin betaald ge een gast minimum bedrag wat nog te betalen is maar na 3j krijgt ge een schone brief met herziening en dna moet ge als ge ietwat goed gedraait hebt nen héle dikke bijbetalen van de afgelopen 3j + dan is het vanaf dan IEDER kwartaal een dik getal en hoe meer ge verdiend hoe dikker dat getal en dat is echt niet voor de poes(spreek uit véél ervaring).

Link naar reactie

Ik deel hetzelfde idee en zal vanaf september een traject van 4-jaar volgen om een gespecialiseerd ondernemer voor het auto- en motorbedrijf te worden. Dit traject kan verkort worden moest je slagen in een aantal proeven. Het is de bedoeling van een aantal getuigschriften te behalen:

1) "BK Algemeen ondernemer in motorvoertuigen" of "Certificaat Hulpmecanicien voor motor- en bromfietsen"

2) "BK Gespecialiseerd ondernemer voor het auto- en motorbedrijf" of "Certificaat Mecanicien voor motor- en bromfietsen"

Dit wil ik combineren met een opleiding voor spuiten en afwerken voertuigen en onderdelen. Je moet in ieder geval over allerlei attesten/certificaten beschikken vooraleer je effectief je droom kan verwezenlijken. Dit is uiteraard voor in België maar je zei dat je iets wou beginnen in Frankrijk, misschien ligt de wetgeving daar net iets anders maar zoals reeds aangehaald werd, een oude wesp voor jezelf restaureren of aan iemand anders zijn waardevolle bezit werken is niet hetzelfde maar je kan weliswaar wel voldoende ervaring opdoen voor je effectief zelf een zaak begint. je kan aan de slag als hulpmecanicien eerst.

Link naar reactie

Sjoerd, op je gebruikersprofiel staat een Maserati met Franse nummerplaat uit de regio Midi-Pyrénees ( Haute-Garonne ): is dat de jouwe ? Woon je al in Frankrijk ? Ga je die zaak die je wil opstarten alleen runnen ? Heb je de juiste papieren om een eigen zaak op te starten ? Zijn de Fransen wel geneigd om een Vespa aan te schaffen ? Zelfs in Parijs rijden er meer Japanse en Koreaanse scooters rond dan Vespa's. Waarom in België of Nederland geen zaak beginnen ?. menige rozewolkdroom is al omgeslagen in een donderwolk vol bliksemschichten. Je verstand gebruiken is soms slimmer dan je hart te volgen. o ja welkom op het kritische forum. <:))

Link naar reactie

de Les zit er idd bal op , neem gewoon deze goeie raad ernstig in overweging van collega's Vespisten (die je dus eerlijk raad geven ) ; ondernemers die technisch tip top zijn moeten het nogal eens ontgelden tegen "goedgebekte" technisch onwetende luchtverkopers ., ne kleine zelfstandige mag altijd en overal alles dubbel en dik uitleggen en de grote "merken" daar slikken de mensen alles van , voorbeelden genoeg denk , daar kun je een apart forum van opstarten.

bezint eer ge begint ( minimaal 5 maal )

Link naar reactie

@Les: schrijffouten zijn niet zo belangrijk, het voornaamste is dat Sjoerd nuttige info gekregen heeft zodat zijn "droomfabriek" even door elkaar wordt geschud... zodat hij kan nadenken en zich realiseren dat zoiets vele risico's met een lange nasleep kan hebben...

Link naar reactie

idd !

sta er ook even bij stil, in het geval uw plan zou mislukken en je zou moeten stoppen(dus niet failliet gaan maar gewillig/gedwongen stoppen), ik weet niet hoe dat in Frankrijk gaat maar hier in België moet je 10% van je kapitaal afgeven wat de boel waard is van de dag van de verkoop.

Dirupo is zelfs bezig om hier 25%(!!) van te laten maken !

ps sinds ik zelfstandige ben heb ik altijd het gevoel gehad iedereen rijk te maken behalve mezelf, 60 tot 100u/week draaien en uiteindelijk bijna niks en soms zelfs niks over te houden in de mindere periodes omdat er constant verhogingen zijn(bv. sociale lasten die ieder jaar omhoog gaan)ondanks raad van 2 boekhouders en een adviseur.(toegegeven, ik zit wel in een moeilijke markt).

ikzelf ben nu aan het afbouwen naar bijberoep, zo kan ik kosten besparen, een vast loon hebben(ipv de ene maand niks en de andere maand wel)en toch "mijn ding" kunnen doen en daar een zakcent mee bijverdienen om een keer of 2 per jaar op vakantie te gaan en spullen te kopen voor mijn wesp :-D

onlangs was het op tv en radio dat ze de mensen aansporen die met de gedachten rondlopen om zelfstandige te worden om dit zeker te doen want dit krikt de economie op volgens hun.

awel, ze hebben gelijk, de staat word er beter van want dan hebben ze wéér een melkkoe erbij want ge wilt niet weten hoeveel ge moet betalen, als ge opstart betaald ge, als ge bezig zijt betaald ge uw blauw en als ge uiteindelijk stopt om welke reden dan ook dan betaald ge ook nog nen dikke !

ook geven ze de beginnende zelfstandige respijt, dus de eerste kwartaal(en) betaal je niks of weinig aan de instanties maar het 3de kwartaal krijgt ge ineens een hele dikke factuur...

ik kan zo nog wel even doorgaan hoor ;-)

natuurlijk kan dat in Frankrijk miss wel anders zijn maar ieder land heeft geld nodig op dit moment en raad eens waar ze dat moeten halen ?

Link naar reactie

Ben ook zelfstandig met 2 firma's . Hard werken samen met het vrouwtje . En ja er zijn veel nadelen maar ook veel voordelen. Maar maak ook tijd om mijn geld uit te geven :) maar wie niet waagt niet wint ! Als je voor een baas werkt kan die u ook morgen ontslagen . Ook eerst na de uuren gewerkt dan bijberoep ( 3 maanden ) en dan volledig zelfstandig . Nu 8 jaar . Maar wat wel is dat met wat je begint je daar de volle kennis van hebt . Veel succes . Sorry moet nu gaan werken :)

Link naar reactie

beste sjoerd

ondernemen is zeker en vast vol met nieuwe uitdagingen... Dat je zaak goed/slecht loopt daar komen vele faktoren bij zien... maar ik denk dat als je een beginnende ondernemer bent, zeker en vast een branche moet kiezen waar je thuishoort, en dat alle tips over ondernemen eerder niet op een vespaforum gesteld moeten worden maar direct aan ondernemers en boekhouders e.d.

allessinds veel plezier met het uitschrijven en uitwerken van je plannen, ambitie is allessinds een zeer positieve eerste stap!

Mvg

Link naar reactie

Als die Vespa hobby beroep,en voor anderen moet worden gedaan,gaat het een beetje op werken lijken...

Is dan volgens mij een eind minder leuk...!

Succes,AJ

Link naar reactie

Dag Thierry,

Dank voor je advies. Je hebt helemaal gelijk qua reperatie agz ik hier echt nul ervaring in heb. Zou hier zeker iemand voor in dienst moeten nemen, die alle kneepjes van het vak verstaat. Wel zou ik graag een opleiding willen volgen die mij in de techniek van bromfietsen reparatie opleid. Zodat ik in ieder geval over de kennis beschik en dan de ervaring in loop der jaren moet opbouwen. Mijn gedachten is ten eerste op de verhuur richten aan voornamelijk groepen met een al dan niet begeleide tochten, en individueel verhuur. Ben van mening als je pijlen niet alleen op verhuur richt en daarnaast ook verkoop, je kansen op overleven misschien vergroot. Maar verkopen, dan zal een gemiddelde koper het toch wel waarderen als hier ook op een zelfde plek service en onderhoud wordt verleend?

Goed ik droom nog even verder!

Thkx voor response

Link naar reactie

@les , ik heb 15 jaar zelfstandig geweest , de eerste 10 jaar zeer succesvol , ben nu toch gestopt als ik eerlijk reken wat ik over houd en welke zekerheden ik hiervoor in de plaats krijg ( één grote : je hebt recht op niks ) . Mijn zaak wordt morgen verkocht , heb het geluk gehad van een overnemer te vinden . Heb altijd correct proberen werken , lukte me aardig heb enkel tevreden klanten , maar het sop is de kool niet waard , teveel risicos voor veel te weinig geld , in mijn branche kon je vroeger alleen als vakman aan de professionele spullen geraken , tegenwoordig verkopen de invoerders/fabrikanten aan iedereen , met liefst nog wat korting , als ze maar verkopen , dat wij het daar wat lastiger mee hebben zijn ze snel vergeten als ze hun eigen dalende verkoopcijfers zien .

Ik kan nog wel uren doorgaan , maar ik kan mijn hoofdbrekens nu in hobby investeren ipv van mijn "rat race' werk

Link naar reactie

Dag Luciano,

Het technisch inzicht en gevoel is inderdaad niet in grote mate bij mij aanwezig. En zal dit moeten uitbesteden dan wel iemand voor in dienst nemen. Wel zou ik graag een scholing in bromfietsen techniek willen doen zodat ik de basis in ieder geval zal hebben. Tips over een gedegen en goede opleiding zijn welkom? Het aspect zakenmodel/haalbaarheidsstudie en marktonderzoek ben ik nog niet echt verder gekomen dan informatie op het internet en ga binnenkort de regio eens live bezoeken! Tjaa bank, valt daar nog mee te praten dan vandaag de dag??? Vraag me af of Vespa zelf misschien hulp bij inrichting en of opstart geven, indien hier iemand hier info over heeft graag!?

Dank voor je respons!

grt Sjoerd

Link naar reactie
Je hebt helemaal gelijk qua reperatie agz ik hier echt nul ervaring in heb. Zou hier zeker iemand voor in dienst moeten nemen, die alle kneepjes van het vak verstaat.

Als je dat al kan en mag , vroeger mocht dit niet , je moest het correcte diploma (of 5 jaar ervaring) hebben als je bv een 2dehands autogarage wilde openen. Dit lijkt misschien raar , maar als je mecanieker er niet is of ziek is kan jij ook niks doen , dus niks beoordelen - herstellen - aankopen...

Link naar reactie

Van verkoop en de hele boel er rond ken ik niets, maar op technisch vlak weet ik uit ervaring dat er heel wat tijd (enkele jaartjes) over gaat eer je de nodige ervaring hebt opgedaan.

Je komt er niet met een (snel)cursus. Theorie is allemaal zo leuk en makkelijk, maar als je in de praktijk een specifiek defect voor je krijgt dan zal het heel anders gaan.

Als je thuis aan je eigen Vespa werkt kan je je tijd nemen en eventueel vrienden contacteren. Als je je eigen zaak hebt sta je er zeker in het begin alleen voor.

Ik wens je veel succes als je de stap waagt, maar meestal stellen mensen zich zoiets veel te romantisch voor. Denk dus maar even na.

Anderzijds zijn er ondernemers nodig, maar je moet dus goed weten waar je mee bezig bent.

;-)

Link naar reactie

Dag Les,

Denk dat je advies heel nuttig is en zeker waar! Wil deze droom vooral najagen om er plezier uit te halen, en hopelijk ook mijn natje en droogje. Een uiterst zorgvuldig en overwogen vooronderzoek en het niet vergeten opbouwen van reserves, is de boodschap!

Dank voor response worden we weer wat scherper van!

Merci

Link naar reactie

Dag Vespaciao,

even door je vragen lijstje heen; Nee Maserati niet van mij. Woon in België. Liefst zaak alleen runnen. Bedrijfsbeheer papieren op zak. Of Fransen geneigd zijn Vespa te kopen moet ik me inderdaad goed in verdiepen. De regio die ik op het oog heb is druk bevolkt maar volgens het internet in geen velden of wegen een Vespa dealer te ontdekken. Waarom Frankrijk euh, daar al veel gewerkt en grote toeristische gebieden waar markt voor verhuur hopelijk meer haalbaarheid heeft, en het weer en natuur speelt ook een rol. Verder familie in de buurt en mijn vriendin die is er opgegroeid.

Ben content met kritiek en is zeker nuttig!

Thkx

Link naar reactie

Gearchiveerd

Dit topic is nu gearchiveerd en gesloten voor verdere reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...