Jump to content

Niels_1977

Members
 • Posts

  621
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Niels_1977

 1. Misschien eens vragen bij de Vespa Fabriek of aan Peter Maas, de laatste heeft een bedrijf gespecialiseerd in wideframes. Die kan waarschijnlijk erg precies je frame richten.
 2. Ik ben sinds lange tijd, gestart met de revisie van een PX 150 blok. Het motorblok heb ik al eens onder handen gehad, maar niet naar tevredenheid, dus aantal zaken alsnog vervangen en vernieuwd. De cilinder set is echter prima dus wordt hergebruikt, maar ik zit met het volgende probleem; valse lucht. De standaard pakking vd set is van aluminium, maar als ik een leakdown test doe, is er bij de voet vd cilinder een duidelijk luchtlek. Ik heb verschillende typen alu pakkingen gebruikt, maar het probleem blijft. Laatste idee was een papieren pakking, die heb ik gemaakt en nu geen luchtlek meer, maar ik vroeg me af of een papieren pakking niet kapot gaat. (door de positieve en negatieve luchtdruk tpv krukas) Enige verdchil tussen alu en papier is de dikte, alu is 0,2mm, papier 0,4mm dus dat zou voor problemen kunnen zorgen. Het gebruikte papier kan tot 250 graden aan, dus dat moet goedkomen. Laatste idee zou zijn, de standaard pakking in combi met siliconenkit. (sidenote; bizar dat zoiets simpels als de voetpakking, de hele cilinderset onderuit haalt) Wie kan hier iets zinnigs over zeggen? Ik zie bij andere cilinder sets ook regelmatig het gebruik van papieren voetpakking. De gebruikte pakking; Leakdown test opstelling;
 3. Niels_1977

  Vbb1 curry

  Wat fotos van het project zouden handig zijn?!
 4. Ik zou iig ter voorbereiding vh uit elkaar halen, en om te voorkomen dat je extra krassen krijgt, op de piston wat 2 takt olie gieten, en het complete motorblok royaal voorzien van WD40, dat vermakkelijkt straks de demontage vh blok.
 5. Klopt! Alleen bij de voet zit een pakking. Als de cilinder niet al te zeer kapot is, geen krassen in de binnenwand, dan het best om de originele cilinder en zuiger na schoonmaken her te gebruiken. Mits nergens krassen, dan kan je alleen de zuiger veren vernieuwen en dan eerste 500km voorzichtig inrijden. En je hebt een prima werkende motor.
 6. Van wie heb je de Px200 gekocht, en wat heeft die persoon gezegd over onderhoud/het motorblok. Ik zou met deze vage omschrijving zeggen, of carb schoonmaken, of ontsteking staat niet goed.
 7. Ik weet wel uit ervaring dat de top bij een 3 bak misschien hoger ligt, maar dat het een stuk zenuwachtiger rijden is.
 8. Geen idee of je hier wat aan hebt, is eigenlijk bedoeld voor 4 versnellings bakken; http://gearingcalc.free.fr/
 9. Tectyl wordt veel gebruikt in de auto industrie, om op lastige plekken in het frame van een auto roest tegen te gaan. Soort van was achtige substantie om roest tegen te gaan, blijft altijd vloeibaar/ was achtig. Ik heb de tunnel eerst voorzien van owatrol (veel, lang laten drogen bv in volle zon), om alle bestaande roest te stoppen, daarna getectyleerd. https://www.google.nl/search?q=tectyl&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=nl-nl&client=safari#ip=1
 10. In ieder geval de tunnel met tectyl behandelen, en roest kan je goed stoppen met owatrol, en daarna blanke lak erop. Dit is wel tijdelijk want na paar jaar krijg je ook onder de blanke lak wat kleine roest plekken her en der. Wil je concoursstaat dan zal je moeten zandstralen en 2 componenten lak bij de professionele spuiter. Wil je er weinig aan uit geven voor ratlook dan is bovenstaande methode een idee. Weet even niet zo meer welke Spaanse PX200 het was, maar 1 vd twee (ds of dn) heeft zowel voor femsatronic als ducati schroefdraad in het carter.
 11. Ik sluit meestal een metalen benzine koppeling aan de slang tpv carburateur. (slang losgekoppeld van carb) Dan daar een tweede stuk benzineslang aan koppelen, die in reserve benzinetank gaat die op de grond naast scooter staat, dan benzine kraan open. Liefst met doorzichtige benzineslang, dan kan je de luchtbellen er doorheen zien lopen.
 12. Ik zou ook zeggen eerste check; vuil in carburateur, lucht in benzineslang of benzineslang te lang, als dat het niet is verder zoeken, maar zijn de eerste verdachten.
 13. Beste is het blok eruit en op schone werkbank het blok reviseren/de hoofd pakking vervangen. Maar het kan ook terwijl je het blok in de scooter laat zitten; https://youtu.be/g0bvOHRlf2s Alhoewel ik dit niet zou aanraden.
 14. Stel het ligt aan de electronica, dan zijn de eerste 2 verdachten de bobine, en de condensator. Check of je goeie vonk hebt, bougie eruit, en weer aansluiten aan bougiekabel. Vliegwiel kan je draaien met bv accuboormachine, in combi met juiste dopsleutel. Geeft de bougie goede vonk, dan zijn condensator en bobine iig ok. Heb je fotos vd scooter?
 15. Niels_1977

  Glb fixes

  Uhuh, wel verstandig om ook het lager te vervangen. Ik meen dat het links draad is, heetstoken is de beste optie. Als de kasteelmoer echt niet eruit wil, voorzichtig met dremel inslijpen (aan de binnenzijde vd kasteelmoer, zodat het draad in alu carter niet beschadigd) En nieuwe kasteelmoer bestellen. (let op 2 versies) Wat ook kan, eerst paar tikken met platte schroevendraaier om de moer los te krijgen.
 16. Ik meen dat het koppelingsdeksel vd px200 dieper is dan de px150, dus die erop zetten.
 17. Al de kabels in het stuur bekeken? Zit daar alles goed? Beginnende kabelbreuk? Of zit er echt iets in het blok fout? Je kan de kabels loshalen bij het schakelblok, en dan controleren of de kabels stroef lopen of dat de schakelklok lastig schakelt. Is misschien de schakelas wat losgedraaid waardoor de afstanden niet meer kloppen tov tandwielen/schakelkruis?
 18. Koppeling is denk ik vh merk Newfren, het type is een Cosa koppeling die veel mensen bij een revisie in het blok zetten omdat het een stuk prettiger koppelt. (lichter) En net zo goed werkt als de oudere typen koppelingen. Het opstaande randje kan je nog een fractie verder wegslijpen, aangezien de buitenkant vd koppeling iets meer ruimte nodig heeft. De opstaande kam kan je helemaal weghalen, koppeling heeft er zo te zien contact mee gemaakt. Die werd bij alle blokken meegegoten zodat ze destijds niet voor de autolube en gewone carter sets verschillende versies hoefden te gieten. Aangezien dit zowiezo geen autolube is, kan de kam helemaal weg. Tpv deze kam zit bij autolube het asje en tandwiel mechaniek voor de olie. LML krukassen zijn niet de beste kwaliteit die je kan vinden, anderzijds is een dr177 cilinder set heel lichte tuning, dus zou de krukas aan moeten kunnen. Over de LML aandrijfassen zijn slechtere verhalen bekend, die zou ik zowiezo vervangen door een aandrijfas van bv FA Italia, prima merk bij niet al te zware tuning. (mocht die as van LML zijn) Ik zou als ik toch het blok open heb, de krukas ook vervangen door een beter merk dan LML. LML is niet per definitie slecht, carters zijn prima, maar bv niet geschikt voor heel zware tuning. Maar bouw je een standaard blok of licht getuned (177/187) dan moet dat prima lukken met LML carters. En aandrijfassen en krukassen zijn zeker niet de beste die er zijn van LML. (maar voldoen denk ik prima bij 150cc) Interessant om te weten; als je momenteel bv tandwielen, primair onderdelen besteld bij de diverse webshops, dan krijg je vaak GR onderdelen (huisleverancier van LML) verpakt in een Piaggio/Vespa zak. 😅 Zit er in de inlet erg diepe krassen? Dit kan de werking vh blok wel duidelijk beinvloeden. Goed, dit is wat ik weet, succes met de bouw.
 19. Bij sck heb je een heel handige koppeling poulie, vaak is de koppeling er simpel af te halen, soms niet; https://www.scooter-center.com/en/clutch-extractor-wi.fsi-parts-by-bgm-pro-vespa-largeframe-vespa-vna-vnb-vba-vbb-gl-super-gt-gtr-ts-gs-ss-sprint-rally-px-cosa-t5-125cc-can-also-be-used-as-clutch-compressor-vespa-largeframe/smallframe-3331825?number=3331825
 20. Je kan een leakdown test doen, zijn veel engelse topics over te vinden via google. Dat is een redelijk goede methode, zonder dat je de motor hoeft te starten.
 21. Niels_1977

  Glb fixes

  Bij Sip zou het beste eerst de juiste categorie selecteren, zodat je exact de juiste onderdelen hebt, GL (a/b) onderdelen zijn duidelijk anders dan de px serie (alt of lusso etc) Wat ik wel heb gezien bij de revisie van mijn GLb is dat een aantal onderdelen overeenkomen met de vbb. (oa koppeling) In geval vd GL, beste bij Sip de 150 (T4/150) selecteren, die op de foto boven de rood geselecteerde staat.
 22. Niels_1977

  Glb fixes

  Dacht dat sck of sip een erg goede tool hadden, kan je op een ratel zetten, zodat je makkelijker kracht kan zetten. Blokje op een of andere manier goed vaszetten (in houten blokken), en dmv moment moet het lukken. Ik maak wel een foto van wat ik gebruikt heb. De tool is van Sip, en de arm/wringer van hbm machines in Gouda.
 23. Ik begrijp het, kan me voorstellen dat je op een gegeven moment genoeg projecten hebt, in Belgie en Nederland zijn een heel aantal goede restauratie adressen te vinden, maar die doen dit niet voor een appel en ei. (voordeel is dan wel dat je garantie hebt) Of je moet het geluk hebben dat iemand hier op het forum de revisie voor je wil doen.
 24. Zelf leren hoe je een blok moet reviseren en repareren, wil je een oude Vespa hebben, dan zul je moeten leren sleutelen! Doe je dit niet dan blijf je betalen voor reparaties, aan een oude Vespa valt altijd wel iets te repareren.
 25. Opzich is de oliekeerring op de laatste foto eenvoudig te vervangen. Of is dat niet het euvel? Is dit een curry scooter of italiaans?
×
×
 • Create New...