Jump to content
Vespaforum.be

Niels_1977

Members
 • Content Count

  418
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Niels_1977

 1. Je hebt een Indiase variant vd electronische ontsteking (zie ebay), maar ik heb nog maar weinig voorbeelden gezien van een makkelijke en geslaagde installatie. Ik zou zelf of het huidige blok toch goed aan de praat proberen te krijgen. (al eens een nieuwe 20/17 carb geprobeerd?) Of de makkelijker weg, een nieuw px blok, maar dan zal evt ook je kabelboom vervangen moeten worden. (en alle lampen en evt accu naar 12V)
 2. Niels_1977

  Olielek

  Kapotte oliekeerring tpv aandrijfas achterwiel, achterwiel eraf en keerring checken/vervangen. Ook je remschoenen en remtrommel schoonmaken met wasbenzine om alle olie te verwijderen, en remmen weer goed te laten functioneren.
 3. Dan breng je de scooter naar de RDW, en die laseren er een nieuw nummer in, chassis nummers zelf overslaan is niet legaal. Of je neemt het oude nummer mee naar de RDW en vraagt wat de mogelijkheden zijn.
 4. Heb je een foto vd bovenkant vd vork, wellicht is een deel vh schroefdraad eraf geslepen? In dat geval gewoon andere vork kopen en plaatsen, zijn niet zeldzaam! Kan je fotos vd vork plaatsen, vd bovenkant, en tpv de swingarm waar het wiel ongeveer zit? Dan kunnen de kenners wel zeggen of dat de juiste vork is voor deze Vespa. (en Maskes vlakbij Breda kan je iig helpen met dit probleem)
 5. Niks, dan gebruik je het chassis nummer vd andere body.
 6. Ik vermoed dat dit de correcte tool is; https://www.scooter-center.com/en/steering-nut-tool-vespa-up-to-380mm-distance-between-shells-1800024?number=1800024 De lagerschaal/zitting de nacht ervoor in de vriezer doen kan de montage nog extra helpen.
 7. 😄Gek verhaal, de lager zitting moet je iig in het frame persen, daar heb je speciale tools voor oa te koop bij Scooter Center Koln of Sip. Je moet wel weten wat je doet, want bij verkeerd gebruik kan je de schaal ook met behulp vd tool er scheef in persen. Die lager zitting hoort erin! Wellicht heb je de zitting lang niet ver genoeg erin geplaatst? Om het monteren vd zitting makkelijker te maken kan je de plek waar die zitting erin hoort geperst te worden, goed voorverwarmen met een electrische verfafbrander. (pas wel op voor je lak) Mits je de juiste lager en lagerschaal/zitting set hebt gekocht, zou alles goed moeten passen. Let wel goed op dat de lagerschaal niet schuin komt te zitten, door bv met een nylon hamer, om de beurt op 3 plekken op het lager te hameren, zodat de schaal/zitting mooi geleidelijk in het frame terecht komt. Komt de schaal behoorlijk schuin te zitten, dan niet verder slaan, maar schaal/zitting eruit halen, alles schoonmaken, opnieuw verhitten, en opnieuw proberen. Makkelijkste zou wel zijn als je dit doet terwijl het frame op de kop is geplaatst, stevig staat, en er aan de stuurkant iets onder is geplaatst. (blok hout oid) Aangezien het slaan met de hamer zonder die steun eerder voor schade aan het frame/lak kan zorgen, en het blok hout eronder de montage vd schaal makkelijker maakt. (en normaal gesproken doe je de montage van deze schalen na een complete revisie het liefst als er nog niks is gemonteerd, dus bv zonder motorblok/tank/zadel etc) Mocht je dit nog nooit gedaan hebben, dan zou ik adviseren de montage door bv Maskes (of gelijkwaardige Belgische Vespa winkel) te laten doen, die kunnen de montage ook wel doen, zonder dat het blok gedemonteerd hoeft te worden, aangezien ze deze reparatie al een paar honderd keer hebben gedaan vermoed ik.
 8. Wat Daan zegt lijkt mij ook het meest logisch. Simpelweg een andere cilinder op een scooter zetten zonder de vertanding vd primair/koppeling te controleren is niet handig. Aangezien dit een duitse Vespa is geweest, en de grotere carb (19/19) een hint geeft naar origineel een grotere cilinder, zal de primair vertanding daar ook bij horen, en de verkeerde vertanding zijn voor 50cc. Dus of de vertanding aanpassen (moest daar het blok voor uit elkaar? Revisie van smallframe blok is alweer paar jaar terug voor mij), of simpelweg nieuwe dr80 cilinder en 19/19 carb terug monteren (mooie tour combi) en wordt met de juiste uitlaat niet opgemerkt.
 9. Heeft niks met China te maken, zo heeft Piaggio het ontworpen, de PX generatie scooters is ongeveer gebouwd toen de weggooi cultuur begon in de design wereld, dus niet gemaakt om gerepareerd te worden. (duidelijk verschil met de generatie scooters ervoor, Sprint/GL etc, waar wel vrijwel alles aan te repareren is) Wat ook in die tijd voor het eerst op grote schaal werd gebruikt (jaren 70/80), goedkope plastics, leek op een nieuwe scooter heel wat, maar na een paar jaar zag het er niet meer uit, en breekt erg snel! Gelukkig is dat nu verbetert, met sterkere plastic soorten.
 10. Wat voor schakelaar, welke scooter, foto?
 11. Nou, dat dan weer niet perse, omdat bij de modernere Spaanse Iris blokken ook gewoon Ducati is gebruikt. (en geen Femsa, Femsa meen ik tot aan de DN 200 Motovespas) Wat ik wel eens heb begrepen, er werden voor de laatste series Iris Motovespa scooters, exact dezelfde blokken gebruikt als voor de scooters van de Italiaanse Vespas, die werden zelfs door Piaggio aan Motovespa geleverd. Theoretisch is het een Motovespa blok, als er een Motovespa nummer in staat, dus 73M, 77M etc. Maar wat ik ook heb gehoord, bij de laatste series Motovespa Iris en Vespa PX, hebben de Italianen maar wat gedaan omdat de schappen leeg moesten. Dus het zou goed kunnen dat dit blok wel bij de scooter hoort, en bv rechstreeks uit Italie aan Motovespa is geleverd. (de cilinder is denk ik hoe dan ook niet origineel, en tussentijds gewisseld) Om een voorbeeld te geven vd Italiaanse willekeur, ik heb een PX200 blok die oorspronkelijk hoorde bij een PX200 uit 1989 van Piaggio/Vespa (geleverd in UK), waar het serienummer nooit in het blok is gestanst!
 12. Weet je zeker dat dat een normale/standaard PX200 cilinder is? Ziet er eerder uit als Malossi/Polini etc. Heb ook eens een spaans Iris blok gereviseerd, was gewoon standaard PX 200 cilinder. Als de grondplaat gewoon de bekende Ducati grondplaat is, zou een Piaggio/Ducati vliegwiel moeten passen. De Iris motoren zijn vrijwel identiek aan de Piaggio motoren, enige verschil wat ik heb kunnen vinden is de bevestiging vd primair die iets anders is (de zekeringsclip tpv moer onder remdeksel ontbreekt), en het feit dat er onder het vliegwiel in het carter schroefdraden (6 ipv 3) zitten voor zowel femsa als ducati ontsteking. Overigens zijn die VSE1M nummers in Spanje niet gebruikt voor zover ik weet (was 73M e.d.) dus de kans bestaat dat je gewoon een Piaggio blok hebt. (of die Piaggio blokken zijn gebruikt bij de laatste reeksen Motovespa Iris scooters, om de schappen in de magazijnen/fabrieken leeg te krijgen)
 13. Ziet er idd nogal zelf ingeslagen uit, althans het eerste gedeelte iig. Dat IGM nummer ziet er ook vreemd uit, er zitten verder helemaal geen papieren bij de scooter? Ook niet verouderde? Het lijkt me dat iemand het oude nummer weg heeft gehaald, en er zelf een nummer in heeft geslagen, maar niet snugger om dan een willekeurig nummer te slaan, ipv een correct Vespa nummer. Als de Vespa 100% een Belgische Vespa is, en al 40 jaar in bezit, dan zou het goed een gestolen scooter kunnen zijn. (40 jaar of eerder geleden gestolen) Als ik goed kijk, zie ik heel vaag in het staal de oude nummering nog zitten, kwestie van licht opschuren (korrel 400 tot 1000) en wat WD40 erover, dan heb je kans dat het oude nummer nog te lezen is. Heb je wat meer fotos van de complete scooter? Dat kan al veel meer zeggen over de herkomst.
 14. Post es een foto vh chassis nummer!
 15. Bij een tweedehands Vespa zal de setup vrijwel nooit meer standaard zijn, dus je daar op focussen is nutteloos. De enige methode is alles zelf controleren, heb je de cilinder zelf gemonteerd? Nee? Dan dus alsnog checken of het echt een 50cc is. Zo ja, dan zou de combi met de 16/10 carb goed moeten zijn. Een andere oorzaak van slecht lopen vd scooter zou kunnen zijn, vervuilde sproeiers, of ergens een luchtlek.
 16. The whale van cmd is erg makkelijk om de timing af te stellen, incl duidelijke youtube films; https://youtu.be/cd0VtL_0jiYY
 17. Zou idd ook goed kunnen, kan op zich geen kwaad dat de rempads iets aanlopen bij hydraulische remmen, komt bij veel voertuigen met schijfrem voor. En als je de scooter start, hoor je het niet meer! Maargoed of dat bij jou Vespa de reden vh geluid is, is moeilijk van afstand te bepalen. Ga anders eens langs bij een Vespa garage, die kunnen dat vast wel bevestigen, of tegenspreken, dan ben je iig iets verder.
 18. Band loopt aan tegen hydraulische leiding binnen/bovenin in spatbord? (of tegen plastic kap)
 19. Ok, bij het systeem van Crazy Monkey Development werkt het anders, simpeler, maar duidelijker denk ik. En je maakt volgens mij een denkfout. De positie van vliegwiel/cilinder etc is een vast gegeven (je kan niet de positie vh vliegwiel wijzigen tbv timing) je grondplaat niet, die kan je aanpassen, draaien. (Vaak moet je vooral bij de bgm grondplaten de sleuven voor de schroeven verder dremelen, omdat die fabriek af vaak helemaal niet kloppen, heb ze al eens 12mm moeten verlengen om de juiste timing te kunnen afstellen) Dat IT op de grondplaat (bij de echte Piaggio grondplaat) geldt alleen voor een volledig standaard setup, dus 57mm slag, 200cc cilinder, dat is bij jou compleet anders. Dus jou procedure moet zijn, het nieuw tdc bepalen, en dan dmv een gradenboog zoals the whale, je nieuw 18 btdc bepalen. En dan ga je daarna aan je grondplaat draaien om het streepje op het vliegwiel (zie video) gelijk ze zetten met 18 btdc, zodat de ontsteking goed staat. Als je telkens uitgaat vh A en IT op je grondplaat gaat je blok nooit goed lopen, die zijn bedoeld voor een standaard px150 of px200 setup, niet voor een getuned blok! (en zelfs al is het blok standaard, dan nog moet je timing checken, omdat de streepjes (A en IT) op de bgm grondplaten vaak compleet mis zijn) Zie voor een heldere uitleg deze video; The Whale Ik vermoed dat het enige probleem dat je hebt, een verkeerde timing is.
 20. De kans bestaat. dat bij het rempedaal, waar 2 kabels vastzitten (blauw en zwart meen ik, maar kunnen ook andere kleuren zijn) dat bv de aarde daar is losgegaan, zou een oorzaak kunnen zijn. Wel een iets ingewikkelder klusje, als je nog nooit aan een Vespa hebt gesleuteld.
 21. Maar je hebt toch vonk zij je? Dan zal de bobine en grondplaat goed zijn. Ik zou denken, of ergens valse lucht, brandstof toevoer is niet goed, maar dat had je getest. Of toch de timing helemaal verkeerd. Maar klinkt ook niet logisch, aangezien je zegt dat je tdc hebt bepaald, btdc zal dan ook goed zijn, of iig in de buurt, dus iig starten. Je hebt al wel de sproeiers gecheckt op juiste sproeier en verstopping? En de schroef bij het ronde deksel even los, zodat het filter kamer helemaal vol zit met benzine? Is vaak bij mij de reden dat de eerste keer starten slecht gaat, dus nu onderdeel vh vaste motor-starten protocol, schroef iets losdraaien totdat er benzine uitkomt aan bovenkant ronde deksel, en dan weer vastzetten. (=ontluchten vh filter kamer bij de carburateur)
 22. Als de motor na 3 keer kicken niet aanslaat, beter stoppen, zonder smering van benzine plus olie wordt de cilinder er niet beter op. Simpelweg de grondplaat op IT zetten is bij een compleet aangepast blok niet genoeg, je krukas en cilinder zijn compleet anders, dus tdc is anders, dus moment van vonk is daardoor gewijzigd. Ja het aantal graden zal wellicht hetzelfde zijn bij een pinasco cilinder als bij standaard setup (weet ik niet, check gsf voor de juiste gegevens) maar je tdc is compleet anders, en vanaf tdc bepaal je het btdc. (btdc = tdc min aantal graden voorontsteking die bij de bewuste cilinder hoort)
 23. Niels_1977

  Elektra schema

  Dit is de kabelboom die ik heb gekocht voor mijn Vespa met electra start en accu uit 1989; Met onder het product een duidelijke uitleg welke kleuren naar welk electrisch onderdeel gaan; https://www.scooter-center.com/en/wiring-loom-grabor-vespa-px-efl-elestart-1984-1997-with-battery-stator-plate-with-5-wires-7676040
 24. Niels_1977

  Elektra schema

  Ja klopt, zit idd een gelijkrichter tussen, maar dan nog is die afgifte niet verfijnd. Met accu is idd aan te raden! (Leds zijn bv ook ideaal bij een 6 volt systeem waar de grondplaat vrij weinig stroom levert) Poeh, wbt ballast bij de pinkers geen idee, ik zie online genoeg voorbeelden van mensen die er simpelweg een led lampje in doen, en dat is alles. Maar das op eigen risico natuurlijk. Led verlichting kan iig verrassend veel hebben. (mits van goede kwaliteit) Ok, ik heb de versie met accu, ik zal komende week eens zoeken naar het stroom schema.
 25. Niels_1977

  Elektra schema

  Kan iig 2 antwoorden geven, rode en grijze draad in handschoenenvak zijn bedoeld voor een pieper die aangeeft dat je knipperlicht aanstaat. Erg irritant wbt geluid, maar kan je aansluiten. (leuk bij een tourtocht voor de rest vd club ) En wbt led, dat kan je op een wisselstroom circuit ook gewoon gebruiken, bovendien verbruikt led veel minder dan de lampen die er origineel in zitten, dus wbt stroom verbruik is het zelfs beter dan de originele verlichting. (ik heb op een Vespa van 1961, met kabelboom voor dat type, zonder aanpassingen led verlichting geplaatst die zowel voor 6 als 12 volt werkt, doet het nu al een paar jaar, ondanks dat de oude grondplaat met punten ontsteking de stroom niet heel verfijnd afleverd bij de led lamp! ) Een accu aansluiten kan altijd, wel bij de plusdraad er een zekering tussen zetten. (is origineel ook zo) Misschien kan je de kabelboom voor een Vespa origineel met accu vergelijken met de kabelboom voor jou scooter, om te zien waar de verschillen zitten.
×
×
 • Create New...