Ga naar inhoud
Vespaforum.be

the-edge60

Leden
  • Items

    43
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door the-edge60

  1. Beetje laat misschien, maar bij de 53er met aluminium bulten en spatbord waar wij mee bezig zijn. Zit dat slotje er inderdaad op geklonken met verzonken nagels. Is best wel een beetje fragiel.
  2. Nu heb ik het geheel in elkaar gezet weer. Nu is er juist een zingend geluid als de koppeling niet ingetrokken is. Zodra ik hem inknijp is het weg...🤷 Dus net andersom als ik eerst had. Het geluid klinkt wel anders als eerst en als ik weg rijd ook. Lijkt dus alsof het een is opgelost, maar er ander probleem voor is terug gekomen...
  3. Oude naaldlagers heb ik niet gehad. Maar de naaldjes steken er niet uit. Het gedeelte wat op de krukas is iets langer dan de naaldjes en het tandwiel. Het geheel is in kratten aangekocht dus kan niet vergelijken. Ik heb een anders koppelings tandwiel erin gezet die ik toevallig nog had liggen. Er zit een dikke ring tussen koppeling en krukas met de schuine kant naar de krukas kering. Nu is mijn opgevallen dat in deze koppeling geen dunne messing ring aanwezig is. Is dat juist bij dit type?
  4. Ook had het bronzen busje al aardig wat voor zijn kiezen gehad van hoogstens 5 km op en neer rijden. Terwijl ik wel genoeg speling op het koppelings handel had. ..
  5. Ik heb hem eraf liggen en is met schuine vertanding. Het vlak waar de naaldjes in liggen is door de oude naaldjes wel flink ingeslagen. Je voelt dat goed met je nagels. Ook is het vlak waar het tandwiel tegen de ring op de krukas komt op 1 plek beschadigd. Zou dit het geluid kunnen veroorzaken als ik ga rijden en de koppeling heb losgelaten?
  6. Hi Nero, het naaldlager is nieuw, maar het kan natuurlijk zo zijn dat ik met monteren een fout gemaakt heb. Bedankt voor de suggestie! Ik ga de koppeling eraf halen en het eens nazien!
  7. the-edge60

    Vespa vm1t 1953

    Beste forumleden, ik zit met een probleempje Mijn broer en ik zijn een heel eind met de restauratie van een Vespa vm1t uit 1953. Met de eerste test rit kwam er een beetje raar geluid uit het volledig door mij zelf gereviseerde motorblokje. Het is er alleen zodra je de koppeling los laat en gaat rijden. Ik weet niet hoe ik het geluid moet omschrijven. Soms als een auto achteruit rijd klinkt het ook zo, maar toch ook weer niet helemaal. Het is aanwezig met optrekken en ook afremmen op de motor als het gas dicht is. Het lijkt even wat minder te zijn als je niet optrekt, maar ook niet uitbolt. Als er geen krachten op de tandwielen staan zeg maar. Maar ben er ook niet zeker van. Als het geluid er is en je de koppeling intrekt en de scooter uit laat bollen, dan is het weg tot je koppeling weer loslaat. Hij loopt en rijd verder goed en klinkt dus ook perfect als hij in zn neutraal staat, of als de koppeling is ingetrokken in een versnelling. Loopt ook zeer netjes stationair en trekt goed door. Maar ik ben bang dat ik toch wat fout gedaan heb in de versnellingen/tandwielen of koppeling. Ik zit zelf aan de koppeling te denken omdat als ik die rijdend in knijp het geluid direct weg is. Dit is de eerste keer dat ik zo'n motortje onder handen heb genomen na samen 2 gl 150 cc scooters te hebben gerestaureerd, met compleet gereviseerde motortjes. Waar we al duizenden kilometers op hebben gereden zonder een enkel probleem. Wellicht hebben julie een idee waar ik het in moet zoeken? Bij deze nog een paar plaatjes van de restauratie.
  8. Het weglaten van de koperen / messing ring heeft inderdaad geholpen. Wel moet ik de koppeling kabel best strak zetten om een goede werking te krijgen. Ik ga snel eens een rondje proefrijden om te zien hoe het gaat.
  9. Oke bedankt ik ga dat woensdagavond eens proberen.
  10. Ik heb hier een dunne messing ring er tussen liggen. Zou die er onder uit moeten dan?
  11. Oke bedankt voor de suggestie, ik ga dat vd week even checken!
  12. Met het middelste "hoogste" punt bedoeld u de messing bus? We hebben om überhaupt wat werking van de koppeling te hebben een bijna 2 mm ring gedraaid en geplaatst die eerst op de krukas komt tegen de al gemonteerde ring die tegen de kering zit. In de koppeling zit er een messing of koperen ring.
  13. Hi Nero, de astap van de krukas aan koppeling zijde is cilindrisch. De koppeling zit er met een spie opgeschoven. Er zit een ring tussen de krukas kering en de koppeling. Het probleem is dat we deze scoot hebben gekocht in onderdelen. Motor stond wel in elkaar maar geen idee of het ooit wel gewerkt heeft. Ik heb me laten vertellen dat de koppeling van een VGLA wat smaller is als van andere modellen.
  14. Dank je, klopt goed gereedschap is het halve werk.👍
  15. Bij deze nog wat foto's zodat het misschien voor de kenner wat duidelijker word. Als iemand een suggestie heeft hoor ik het heel graag!!!
  16. Wij hebben een boek als restauratie gids waar in staat dat de as die op de krukas komt minimaal 2 mm uit moet steken t.o.v. de bronzen bus. Om aanlopen te voorkomen. Dat heeft deze niet, maar ook bij de 3 andere koppelingen die we hebben liggen (die ook breder tandwiel hebben) is dat niet zo. Is min of meer allemaal gelijk. Om dit toch te proberen heeft mijn broer een ring gedraaid die tegen de ring komt op de krukas. De koppeling schuift wat verder op zo zodat hij wel goed pakt en dus vrij komt bij stilstaande motor.
  17. Beste forum members, Ik heb een probleem met de koppeling van mijn gerestaureerde vgla 150 uit 1960. Eerst bleek de koppeling met nieuwe platen niet vrij te komen als je het handel inkneep. Ook niet als je de kabel heel strak spande. Als je het deksel er los tegen aan drukte en de handel met de hand bewoog drukte je niet als het ware het deksel eraf. Na wat proberen lukt dat nu wel met een oude set platen. Deze set heeft 1 plaat minder maar zijn wel dikker. Ik las hier op het forum dat er diverse messing drukstiften te verkrijgen zijn om dit probleem op te lossen. Maar hij komt nu goed vrij. Als ik de koppeling inknijp en de kick starter naar beneden trap voel ik geen enkele weerstand. Maar zodra ik de motor start en in zijn 1 zet gaat de scooter direct al wat vooruit met ingeknepen koppeling. Hij slipt als het ware. Zodra ik de koppeling los laat heb ik wel meer aandrijving. Hij komt dus wel iets vrij. Ook krijg ik hem met niet meer in zijn vrij als de motor draait. Het ligt niet aan de spanning van de kabel. Ik heb al van alles geprobeerd ook aantal compleet andere koppelingen maar die passen niet. Krijg ik het deksel er niet op zonder de koppeling in te drukken. Heeft iemand een idee waar ik dit in moet zoeken? De grond plaat is wat ingeslagen maar is niet meer nieuw te verkrijgen heb ik me laten vertellen. Maar als ik de koppeling in elkaar zet zonder de 6 veertjes schuift alles goed op en neer. Ik heb nu die oude platen in de sae 30 gezet om te kijken of dat helpt.
  18. De scoot is zo goed als klaar. Heb er paar kleine stukjes mee gereden. De 6 volt installatie zonder accu lijkt wat aan de zwakke kant. Moet dat nog in het donker testen of het genoeg licht geeft. Hij moet nog naar de RDW voor de keuring zodat ik een kenteken kan krijgen. Het is heel tof als je na 9 maanden best wel flink hobbyen je eerste test ritje kan maken.
  19. Het was enorm veel werk om het frame en de zij deksels beetje goed in model te krijgen. Het is nu nog niet 100% maar gezien waar we mee gestart zijn mogen we niet klagen.
  20. We zijn inmiddels weer wat verder. Alles is gespoten in mijn favoriete Vespa kleur, Verde Pastello en we zijn begonnen met het opbouwen. 😁
  21. Ja dat klopt, we proberen het ook als een uitdaging te zien. Het ergste komt nu nog met het strak maken, plamuren en schuren. Wij zijn trouwens ook nog wel redelijke nieuwkomers hoor. Leren veel bij op forum hier en door dingen te doen. De volgende zullen we bijvoorbeeld ook weer anders, beter, aanpakken dan deze.
  22. De motor is zover klaar. Loopt weer als een zonnetje voor zover je dat in de montage standaard kan beoordelen. Hij is na de eerste montage toch nog een keer uit elkaar gegaan. De krukas lagers bleken ietsje te ruim op de krukas te passen waardoor er een kleine speling op het geheel bleek te zitten. Na lang twijfelen de krukas met klein beetje lagerlijm te monteren. Het is nu in orde.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...