Jump to content
Vespaforum.be

ChielW

Members
 • Posts

  14
 • Joined

 • Last visited

Scooter Gegevens

 • Mijn Scooter(s)
  Vespa PK50 XL Automatica

Persoonlijke Gegevens

 • Woonplaats
  Son en Breugel
 • Land
  Nederland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

ChielW's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/14)

 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • First Post
 • Reacting Well Rare
 • Week One Done

Recent Badges

6

Reputation

 1. Dankje! Inderdaad het zijn eigenlijk universele trekveertjes voor Piaggio en Peugeot. Maar ze passen heel goed op de PK50! 😀
 2. Hoi Davon (en andere geïnteresseerden), Na opnieuw de vario gerestaureerd te hebben (deze keer wél op een goede manier XD) heb ik nieuwe rollen geplaatst en ik heb trekveren gevonden voor de koppeling! Nadat de vorige poging tot restauratie van de vario mislukt was heb ik geprobeerd uit plaatstaal kleine stukken te knippen en erin te plakken, om zo de vario een nieuwe "schans" te geven. Natuurlijk het uiteinde goed geschuurd zodat de rolletjes er makkelijk overheen glijden. Deze methode werkt werkelijk fantastisch! Daarna heb ik zelfgemaakte test rollen geplaatst om zo een beetje met het gewicht te testen. Op z'n lichtst heb ik tot nu toe 3.5 gram erin gedaan. En ik heb nog extra sterke trekveren in de looping geplaatst. Deze had ik gevonden bij een scooterzaak in de buurt, van den Burg in Eindhoven. Ze zijn van het merk Bobotech en werken prima voor de PK50. Voor geïnteresseerden: met standaard cilinder zou ik +1000 toeren nemen, en met 75cc cilinder +2000 toeren (minimaal). Dit waren ze in ieder geval: Maar nu komt het moment van de waarheid, hoe rijdt het scootertje nu met 3.5 gram rollen en +2000T trekveren? Ik denk dat een video dat het beste kan vertellen: (gerammel is wat rotzooi in het handschoenenkastje) VID_20211022_161535822.mp4 Ik ben heel tevreden met het resultaat. Ik denk dat ik het bij deze setup ga laten. Hij trekt snel op en in het verkeer kom ik nu eindelijk goed mee. Nu moet er eigenlijk nog een 75cc kop op en dan ga ik in de toekomst eens focussen op andere dingen zoals het plaatsten van een originele teller, knipperlichten, groot licht, starter etc. Want er zit momenteel echt niks van luxe op.
 3. Dankjewel voor het delen van je ervaringen. Inderdaad jammer dat je niet kan mixen vanwege het gekke oneven aantal rollen. Ik ben benieuwd hoe mijn ervaring zal zijn als ik eenmaal m'n zelfgemaakte rolletjes gemaakt heb. Ik heb wat gerekend met de centrifugaalkracht op de rolletjes bij bepaalde toerentallen en ik denk dat ergens tussen de 3.3 tot 4.0 gram het beste werkt, maar dat zullen we zien. Helaas gaf alleen mijn gerestaureerde Vario net wat te snel de geest. Dus nu restaureer ik 'm op een andere manier voordat ik de rolletjes ga maken. Overigens, mijn Automatica heeft een snaar van 15 x 621, dan kun je vergelijken welke je zelf hebt. Hij haalt er de 60 mee dus ik ben er tevreden mee Al zou een langere snaar mogelijk wel hoger op de onderste pulley kunnen komen, maar ik weet niet of dat zomaar te verwisselen is.
 4. Inderdaad, de koeienbel is grappig maar hoort niet XD. Helaas krijg ik dat probleempje maar niet verholpen, het zal vast geen kwaad kunnen denk ik maar het trekt wel vreemde blikken XD. Ik ben benieuwd welk effect de rolletjes bij jou gaan hebben. Als je ze gemonteerd hebt hoor ik het graag nog! Zelf wil ik namelijk de rolletjes gaan maken uit teflon en ik denk aluminium, al heb ik nog niet helemaal besloten over het metaal. Ik wil namelijk gaan experimenteren met verschillende gewichten om zo het beste gewicht te vinden voor mijn eigen setup. De trekveren wordt nog even zoeken, want zelf maken is nogal een uitdaging. Als ik iets gevonden heb wat past laat ik het natuurlijk weten.
 5. Wauw Ed! Dat is een hele mooie vondst! Mag ik je om een verzoekje vragen? Zou je misschien van de twee variateur onderdelen een close up foto willen maken? Zo kan ik vergelijken of ik de "schansen" van de variateur correct gerestaureerd heb. Het zou echt heel fijn zijn als je dat zou willen doen. Een dergelijke vario/koppeling is een gaaf project. Houdt ons Automatica liefhebbers op de hoogte als je eraan gaat beginnen. Ik zat zelf al ooit te denken dat het misschien mogelijk is een andere aftermarket koppeling op een automatica te plaatsen door er simpelweg andere gaten in te boren voor montage.
 6. Hoi Pilaf, Bedankt voor de aardige woorden! Het is inderdaad een drama om mooi te laten lopen, maar ik houd wel van een uitdaging . En ik vind zelf het scootertje altijd al een heel mooi model, en een automaatje rijdt zo lekker comfortabel vind ik. Alles was tot nu toe verrassend veel werk maar het resultaat mag er zeker zijn. Toen ik 'm net had ging 'ie van 0 naar 50 in een dikke minuut(!!!). Maar zoals ze nu is rijdt ze vrolijk 60 en dat haalt ze al binnen 20 seconden vanuit stilstand. (Zal nog een keer met GPS meten hoe snel het optrekken gaat). Op de planning staat om uiteindelijk één topic te maken met alle aanpassingen die er zijn gedaan, als alles klaar is en op betrouwbaarheid is getest natuurlijk. De meeste dingen die ik heb gedaan zijn namelijk (goed onderzochte) DIY oplossingen. Zo hoop ik dat andere Automatica liefhebbers er ook nog wat aan hebben.
 7. Hoi Davon, Ik heb zojuist de scooter weer vluchtig in elkaar geschroefd (vandaar dat niet alle onderdelen erop zitten) en even een proefritje gemaakt. Ik heb namelijk de vario gerestaureerd met Bison Kombi Power Stick en daarna gespoten met aluminium spray. Hier een paar foto's: En natuurlijk twee video's van hoe het er voor staat met de setup tot nu toe: *De kilometerteller is niet de originele en wordt nog ooit vervangen, maar is wel met de GPS afgesteld dus snelheid klopt 100% VID_20211013_190420129.mp4 VID_20211013_190507747.mp4 Hij loopt echt super en de vario werkt ook heel mooi zoals je bij een moderne scooter ziet! Nu eigenlijk alleen nog wat lichtere rollen maken XD
 8. Die trekveertjes blijven toch maar een lastig dingetje! Ik heb ergens op het forum gelezen dat de veertjes uit een Piaggio Sfera zouden passen, maar die persoon was ook niet helemaal zeker of dit het geval is. Dat wordt dus toch naar een scooter zaak gaan en kijken welke er passen. In ieder geval heb ik even mijn koppeling uit elkaar gehaald en een foto gemaakt. Dan zie je ook meteen hoe het in elkaar steekt. En inderdaad, die Nikasil wand loopt heel mooi want het zorgt natuurlijk voor een perfecte afsluiting met de zuiger. De zuiger klinkt ook heel stil in de cilinder als de motor draait. Ik heb een video van de zuiger in de cilinder net nadat het gecoat was, als je goed kijkt zie je de zuiger afremmen door het luchtkussen in de cilinder, en dit zelfs zonder zuigerveren!! Was alleen wel een dure operatie maar ik had de cilinder (was warmgelopen) toevallig gratis. Hierdoor was dit een goedkopere én betere optie dan een nieuwe cilinder kopen. VID_20210426_141345299.mp4
 9. Dankjewel Davon voor de reactie. Een tijdje geleden was ik ook tot de conclusie gekomen dat het om de koppeling gaat. Ik heb toevallig nog een reserve koppeling incl. trekveren liggen maar ook die zijn naar mijn gevoel te slap, ondanks dat alles nog bijna nieuw is. Ik heb uiteindelijk maar het stationair toerental omhoog geschroefd en dat lijkt een beetje te hebben geholpen, maar helaas nog niet genoeg. Weet jij toevallig een trekveer van een ander merk die past op een automatica? Korte update over de scooter zelf voor het topic: Er zit intussen een Pinasco 75cc op die ik heb laten coaten met Nikasil, samen met een Sito plus uitlaat natuurlijk. Hier moet eigenlijk alleen nog een 75cc kop op. Ook heb ik nu net geprobeerd de vario te restaureren en ben ik van plan hier nieuwe, zelfgemaakte rolletjes in te plaatjes. Ik wil wat gaan experimenteren met de gewichtjes. De trekveren in de koppeling zouden het geheel uiteindelijk af moeten maken, maar die moet ik eerst zien te vinden (of zelf maken). Als alles klaar is ben ik van plan een topic te maken over mijn ervaringen zodat anderen er ook nog iets aan hebben. **Ik heb even deze quote aangemaakt want ik was het net bij de reactie vergeten. 😅
 10. Bedankt voor de suggestie Nero, Ik heb even gekeken en de bougie is mooi koffiebruin, dus gelukkig geen kapotte keerring.
 11. Geen wonder dat ik het tandwiel niet kon vinden De vorige eigenaar had alleen het vermoeden dat de scooter een warmloper had gehad, maar heel zeker was hij daar niet van. Ik heb vandaag in ieder geval de carburateur nagekeken, hoofdsproeier was 70 en de andere sproeier (mengsel volgens mij) was 38. Omdat ik nog een tweede carburateur heb liggen heb ik uit die maatje 65 en 35 in de andere kunnen stoppen, helaas geen groot verschil behalve dat 'ie minder rookt. Dat doet/deed 'ie namelijk heel erg. (Benzine olie verhouding is 1:50). Weet je toevallig zo welke maat sproeiers er standaard in horen te zitten? Trouwens, wat ik ook zat te denken is dat de koppeling misschien niet genoeg slipt. Zouden de veertjes misschien niet strak genoeg zijn?
 12. Bedankt voor de reactie Arjen, Ik zal even kijken of dit tandwiel het probleem is. Moet ik 'm alleen eerst zien te vinden... Gelukkig heb ik van de vorige eigenaar wel het één en ander aan service boekjes en onderdelen mee gekregen.
 13. Hoi, Ik heb nu een paar maanden een Vespa PK50 Automatica en sinds ik 'm heb trekt 'ie enorm langzaam op. Na wat lezen op het forum kwam ik erachter dat het heel normaal is dat deze scooters niet snel zijn, maar die van mij lijkt wel overdreven langzaam. Ik heb de vario uit elkaar gehaald omdat volgens iemand op het forum deze ontvet moet zijn. Ik heb 'm dus helemaal ontvet, want de vorige eigenaar had de vario en de rollen helemaal dicht gesmeerd. Helaas geen verbetering in acceleratie. De vorige eigenaar zei er wel bij dat de scooter mogelijk een warmloper had gehad, maar dat kon hij niet met zekerheid bevestigen. Kan dit een oorzaak zijn dat 'ie zo traag is? In ieder geval als je er iets van weet kijk aub. de filmpjes en dan hoor ik graag van je wat je denkt dat het probleem is. Alvast bedankt 😉 VID_20201004_170752751.mp4 VID_20201004_170558473.mp4
 14. Goedendag allemaal, Ik ben Chiel uit Noord-Brabant, regio Eindhoven en ben nu een tijdje trots eigenaar van een Vespa PK50 Automatica. Ik zie jullie op het forum.
×
×
 • Create New...