Jump to content
Vespaforum.be

bolderik

Members
 • Posts

  956
 • Joined

 • Last visited

  Never

Posts posted by bolderik

 1. Zet eerst het motorblok in de neutrale(vrij)stand. Vervolgens zet je beide versnellingskabels wat losser zodanig dat er genoeg speling ontstaat zodat het versnellingshandvat in de neutrale stand gezet kan worden. Daarna regel je de beide versnellingskabels zo in dat ze net niet te strak staan. Let daarbij wel op dat het versnellingshandvat in de neutrale stand blijft staan. Daarna moet alles weer goed werken.

  Groeten,

  Paul.

 2. FRE,

  La Meglio is een van de weinige films die ik op DVD heb. Het is een prachtige film. Eigenlijk een aanrader voor iedereen die geinteresseerd is in de woelige tijden van het Italie in de jaren 60-90. Leuk om echte filmliefhebbers op dit forum te ontdekken!

 3. De onvervalste Italiaanse films zijn de mooiste. Caro Diario and Palombella Rossa - Geregiseerd door Nanni Morettie met een mooie rol van hem zelf in dit volgens mij drie (of was het vierluik ?) was voor mij de moeite van het bekijken waard. Morettie is een meester in het vertolken van de persoon die iets makkelijks moeilijk weet te maken voor zichzelf. Zijn levensecht geacteerde dialogen zijn om van te smullen. Schitterend onvervalst italiaans !

 4. Costes, ik heb geen idee hoeveel materiaal er van de cilinderwand wordt gehaald tijdens het honen. Dit hangt af van de diepte van de krassen. Het lijkt mij echter wel vestandig een nieuwe zuiger te steken. De oude heeft al het nodige te verduren gehad wat een risico kan inhouden. Bovendien ben je dan zeker dat de nieuwe zuiger op de juiste maat is. (Zie verhaal speedracer)

  Groeten,

  Paul.

 5. Gee, misschien dat je met een compressiemeter de werkelijke compressie kunt meten. Het kan zijn dat je alleen maar denkt dat hij te hoog is. Meten is weten. Voor de revisie was de compressie waarschijnlijk veel te laag dat je er nu van "schrikt" dat hij hoog (normaal) is. In een garage in jouw buurt hebben ze vast wel een compressiemeter. Zoals speedracer omschrijft mag de compressie niet boven de 1:10,5 zitten. Als de zuiger is vernieuwd, maar de afmetingen (zuigerkop) ervan dezelfde zijn als van de oude zuiger zou ik er niet wakker van liggen. Bij een te hoge compressie bestaat de kans dat de zuiger/cilinderkop zal beschadigen door spontane ontbranding van het mengsel op kritieke hotspots nog voordat de bougie een vonk afgeeft. Deze hotspots zijn aanwezig op zowel de zuiger als de cilinderkop en op die plaatsen veroorzaakt de (micro)verbranding gaten in het materiaal. Dit heet detonatie (pinken) en is duidelijk hoorbaar aan een "pinkend" geluid vanuit de kop van de cilinder.

  Dus eerst meten, dan rijden.

  Dat de motor zich eerst moet "zetten" klinkt mij merkwaardig in de oren. Als je compressie in orde is moet je de zaak gewoon goed inrijden zoals het hoort.

  Groeten,

  Paul.

 6. Speedracer,

  Weet jij misschien iets te vertellen over de toegestane pistonspeling bij een ongetunede maar opnieuw geboorde/gehoonde cilinder ? Af fabriek zal dit wel in orde zijn. Op het moment dat de cilinder opnieuw geboord/gehoond wordt zal er ook een overmaatse piston in moeten. In het geval van nero is zijn piston al eens gaan klemmen door overmatige uitzetting. Hoe weet hij dat de piston die hij heeft gemonteerd voldoet aan de norm ? We moeten er natuurlijk van uit gaan dat degene die de cilinder heeft geboord er ook de juiste piston bij levert.

  Groeten,

  Paul.

 7. @Josse, je hebt gelijk dat dit verhaal zeker op gaat voor een viertakt. Daar moet je helemaal niet voortdurend wisselen tussen minerale en synth. olie. Het carter staat direct in verbinding met de versnellingsbak. Eventueel losgekomen vuil blijft net zo lang circuleren in de oliestroom tot de volgende olieverversing ! Bij een tweetakt wordt de smeerolie continu aan- en afgevoerd (total loss smering) Door mee te verbranden met het benzine-luchtmengsel verdwijnt het door de uitlaatpoort en daarmee ook eventueel losgekomen vuil. Daardoor is er van nature altijd verse olie voor de smering voorhanden. Om dezelfde reden als bij een viertakt zullen er altijd afvalstoffen vanuit de verbranding van het mengsel neerslaan in het carter. Denk ook eens aan de enorme hoeveelheid koolaanslag die zich vastzet onderaan de kop van de zuiger. Ik heb ook al eens een krukas moeten schoon krabben omdat deze volledig zwartgeblakerd was. Als je overschakelt op synth. olie komt dit vuil makkelijker los en dit zou nadelige gevolgen kunnen hebben voor de smering. Daarom wanneer van mineraal naar synth. olie overschakelen dit slechts een maal doen. Niet steeds van mineraal (vervuiling opbouwen) naar synth. (vuil komt los) en weer naar mineraal enz. enz. Zoals je weet komt bij de verbranding bij gebruik van synth. olie minder vervuiling in de vorm van kool vrij. Niet in de laatste plaats omdat er schraler olie kan worden gemengd, dit door de betere smeereigenschappen van synth. olie.

  Wat betreft de olie in de versnellingsbak lijkt het mij inderdaad zo dat de koppeling eerder zal doorslippen bij het gebruik van synth. versnellingsbakolie. Met synth. versnellingsbakolie heb ik verder geen ervaring. De versnellingsbak van een vespa is vaak zo overgedimensioneerd dat het waarschijnlijk niet de moeite loont om over te schakelen op synth. versnellingsbakolie.

  @nero, bij mijn weten wordt tijdens het inrijden van een nieuwe tweetakt zuiger/cilinder eerder vetter dan schraler gesmeerd. Inrijolie wordt bij viertakten gebruikt tijdens het inrijden van de motor. Zeker wanneer de cilinder een nikasyl coating heeft is dit belangrijk. De (erg dunne)inrijolie wordt tijdens het inrijden langzaam "vervuild" met kleine slijpdeeltjes die ontstaan door het op elkaar inlopen van ruwe raakvlakken. Deze meezwevende slijpdeeltjes zorgen op hun beurt voor een versnelde inloopperiode van het motorblok. Daarom mag de inrijolie nooit te snel worden gewisseld. De periode met inrijolie is cruciaal. De motor wordt anders niet goed ingereden. Een tweetakt cilinderwand is letterlijk bezaaid met gaten (poorten)en stelt oa om die reden andere eisen aan de manier van inrijden. De zuigerveren zullen bij het gebruik van te dunne olie eerder happen in de poorten, dan effectiever inlopen. Daarom vetter olie mengen en de motor goed inrijden door veel te schakelen waardoor het toerental steeds varieerd.

  Misschien is er ergens op dit forum al eens iets geschreven over het inrijden van een gereviseerd/nieuw blok.

  Groeten,

  Paul.

 8. Sidvespa,

  Synthetische olie heeft oa de eigenschap dat deze het motorblok inwendig schoner houdt. Er treedt minder vuilafzetting (oa koolvorming) in het blok op dan bij het gebruik van minerale olie. Als je al eens een oud blok hebt gesplitst is het je waarschijnlijk al eens opgevallen dat er in het carter in alle hoeken vuilafzetting zichtbaar is. Wanneer je altijd met minerale olie hebt gereden heeft er een redelijke mate van vuilafzetting in het blok plaatsgevonden. Als je overschakeld op synth. olie komt dit vuil los door de eveneens reinigende werking van synth. olie en dit zou nadelige gevolgen kunnen hebben voor de te smeren onderdelen. Daarom kun je beter niet steeds wisselen tussen dan weer minerale- en dan weer synth. olie.

  Groeten,

  Paul.

 9. Nero,

  Nicasilcoating in een ijzeren cilinder heeft voordelen. Ik vraag me wel af of je de prijs voor een dergelijke coating er voor over hebt. Een nicasil coating is keihard en slijtage van de cilinderwand zal daardoor minimaal zijn. Af en toe een nieuwe zuiger steken en je kunt weer duizenden kilometers vooruit. Ik weet dat bij gebruik van een nicasil coating de wrijving tussen zuiger en cilinderwand afneemt tov een cilinderwand zonder nicasil coating. De levensduur van de zuiger neemt dan toe en daarmee neemt de kans op een vastloper af. Bij een warmteklemmer zoals in jouw geval zal de zuiger door een te hoge temperatuur te "dik" worden voor de cilinder en zal de boel gaan klemmen. Met een nicasilcoating zal de zuiger minder snel warmlopen en is daardoor de kans op een klemmer kleiner. Of je nu wel of geen nicasilcoating hebt maakt dus wel iets uit. Bij een cilinder met of zonder nicasilcoating moet je er in beide gevallen vanuit gaan dat de speling tussen zuiger en cilinder dermate groot is dat dit geen kans op een klemmer geeft. Dit natuurlijk bij normaal gebruik van je scooter. Een klemmer heeft dikwijls heel andere oorzaken dan bij een ordinaire vastloper.

  Ikzelf zou vanwege het prijskaartje van een nicasil coating er niet aan beginnen. Ondanks de mechanische voordelen. Een klemmer komt bij een juiste tolerantie tussen zuiger en cilinder namelijk niet voor. Vergeet echter niet dat een ijzeren cilinder zonder nicasil coating ook een lange levensduur kan hebben. Vooral eerst goed inrijden is hiervoor wel noodzakelijk, omdat ijzeren cilinders daar nogal gevoelig voor zijn. Eenmaal goed ingereden kan een cilinder tienduizenden kilometers mee. Wanneer je in jou geval twijfelt aan de cilinder kun je hem misschien beter eerst laten opmeten. Misschien kan een specialist je vertellen of de cilinder nog ver van zijn slijtagegrens verwijderd zit. Als dat zo is ben je met de aankoop van alleen een nieuwe zuiger klaar. Opnieuw honen is dan niet nodig. Met een nieuwe zuiger er op letten dat je in het begin niet te veel gas geeft. Zo'n 300-400 km inrijden en je kunt weer lang vooruit.

  Groeten,

  Paul.

 10. Ik ga eens in mijn archief op zoek naar de in's and out's van tweetaktsmering. Ik merk dat er te veel verschillende versies van waarheden bestaan. Misschien dat ik er verdere duidelijkheid in kan brengen. Als ik iets vind plaats ik het in dit forum of ik zoek een goede link.

 11. VNB7,

  Voor de laatste keer: volsyn olie is beter dan minerale (in de sixties in gebruik). 5% was de norm in de sixties met de toen leverbare inferieure minerale olie !!! De hechting en smeereigenschappen van volsyn zijn veel beter en dus is er minder van nodig voor dezelfde en zelfs betere smeereigenschappen. Zelfs ik ga met mijn tijd mee. Het ontwerp van de motor was toen in orde en nu nog. Alleen de evolutie van de kwaliteit van de olie heeft bepaald wat de gunstigste mengverhouding is. Verwar de mengsmeerverhouding niet met de dikte van de olie die uiteindelijk voor de smering zorgt van de zuiger/cilinder etc. Zoals je weet treedt in het carter een scheiding op tussen olie en benzine. De olienevel zorgt voor smering van de vitale delen en het benzine/luchtmengsel met een kleine overmaat olienevel is de uiteindelijke brandstof. Ik hoop dat dit bij jou bekend is ? Uiteraard moet je niet te schraal gaan mengen, er moet altijd een voldoende dikke olienevel in het carter kunnen ontstaan.

  Groeten,

  Paul.

  Help... wie helpt er mij deze zot te stoppen...

  Degene met het slechtste benzine/olie mengsel stopt vanzelf, jammer.

 12. VNB7,

  Voor de laatste keer: volsyn olie is beter dan minerale (in de sixties in gebruik). 5% was de norm in de sixties met de toen leverbare inferieure minerale olie !!! De hechting en smeereigenschappen van volsyn zijn veel beter en dus is er minder van nodig voor dezelfde en zelfs betere smeereigenschappen. Zelfs ik ga met mijn tijd mee. Het ontwerp van de motor was toen in orde en nu nog. Alleen de evolutie van de kwaliteit van de olie heeft bepaald wat de gunstigste mengverhouding is. Verwar de mengsmeerverhouding niet met de dikte van de olie die uiteindelijk voor de smering zorgt van de zuiger/cilinder etc. Zoals je weet treedt in het carter een scheiding op tussen olie en benzine. De olienevel zorgt voor smering van de vitale delen en het benzine/luchtmengsel met een kleine overmaat olienevel is de uiteindelijke brandstof. Ik hoop dat dit bij jou bekend is ? Uiteraard moet je niet te schraal gaan mengen, er moet altijd een voldoende dikke olienevel in het carter kunnen ontstaan.

  Groeten,

  Paul.

 13. Volsynthetische olie heeft betere smeereigenschappen dan halfsynthetische. Hoeveel beter is pas te zeggen als je een test met twee nieuwe vespa's zou uitvoeren. Eentje met halfsyn en eentje met volsyn mengsel vullen en dan 30000km rijden. Uiteindelijk zou je na zo'n test bij het opengooien van beide blokjes conclusies moeten kunnen trekken. Omdat ik niet in de gelegenheid ben om deze test uit te voeren ga ik uit van datgene wat in onafhankelijke vakbladen wordt geschreven. Daarin wordt beweerd dat volsyn de voorkeur geniet boven halfsyn. Dus hou ik het daar maar op en gebruik ik uitsluitend volsyn. Hoeveel beter volsyn is kan ik niet uitdrukken in een getal. Ik heb al die jaren dat ik nu rijd met Castrol TTS nog nooit problemen gehad met smering of overmatige koolvorming dus zie ik geen reden om over te stappen naar een ander merk olie.

  5% olie is inderdaad super veel. Ik weet zeker dat als het blokje op temperatuur is er nog een blauwe walm uit de uitlaat komt bij zo'n mengsel. Dit is dan een te vet mengsel waardoor versnelde koolvorming zal optreden.

  Groeten,

  Paul.

 14. Nero,

  Ik denk dat wanneer je op safe wilt spelen je beter op zoek gaat naar een nieuwe zuiger. De speling tussen zuiger en cilinder is waarschijnlijk erg kritiek, is de zuiger nog wel precies rond na die excessieve warmte ontwikkeling ? Vooral het warme weer wat we nu hebben zal opnieuw problematisch kunnen worden voor de cilinder/zuiger. Je cilinder is nu nog in goede staat. Bij een volgende warmloper kan het anders aflopen. De kosten van een zuiger zijn veel minder dan van een nieuwe cilinder. Misschien dat iemand anders daar een andere mening over heeft ?

  Groeten,

  Paul.

 15. Nero,

  5% olie is een erg olierijk mengsel. Een voorgeschreven 5% mengsel stamt uit de tijd dat de kwaliteit van de olie nog niet zo was zoals nu. Tegenwoordig word een mengsel van 2% (50:1) aangeraden voor tweetaktmotoren (geen competitiegebruik). Daarbij moet wel gezegd worden dat bij een 2% mengsel volsynthetische olie de voorkeur heeft. Ik denk dat je inderdaad met het gebruiken van die minerale olie moet stoppen. Ik gebruik zelf altijd Castrol TTS vol synthetische olie en meng deze op 2,5% (40:1)in een jerrycan. Dit is rijker dan 2%, maar uit die zelfde jerrycan wordt ook een Kreidler RS50 getankt. Deze motor is erg hoogtoerig en meer gestressed waardoor deze meer olie vraagt. Castrol TTS is duur maar smeert als een van de beste.

  Wat die vastlopers betreft is het verstandig om toch de cilinder en zuiger te controleren op beschadigingen. Het kan zijn dat een deel van het aluminium van de zuiger door de te grote hitte is verkleeft met de cilinderwand. Dit betekend dat sporen van het aluminium op de ijzeren cilinderwand vastgesmolten kunnen zitten. De toch al beschadigde zuiger zal dan erg snel verslijten en de kans op een nieuwe (misschien fatale vastloper) is groot. Controleer ook op krassen in de cilinderwand, kijk naar de staat van de zuigerveren. Bij een 5% mengsel ontstaat er sneller koolvorming op de zuiger en in de ringvormige groeven waarin de zuigerveren zitten. Hierdoor kunnen de zuigerveren te weinig bewegen en vast gaan zitten waardoor een vastloper sneller in zicht is. Vooral minerale olie heeft de reputatie snel koolafzetting te veroorzaken, zeker in een 5% mengsel. Synthetische olie heeft een meer reinigend effect waardoor de koolafzetting minder zal zijn.

  Nog even een vraagje. De motor is recent toch niet voorzien van een nieuwe zuiger ?

  De kans bestaat in dat geval dat er een zuiger met een verkeerde maat is gemonteerd.

  Schrijf je bevindingen op dit forum, ik ben benieuwd en met mij waarschijnlijk veel anderen.

  Over tweetakten en vastlopers is altijd veel te leren.

  Groeten,

  Paul.

×
×
 • Create New...