Jump to content
Vespaforum.be

dmi

Members
 • Posts

  1,018
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by dmi

 1. Heb je er misschien al eens bij stilgestaan dat het Vaticaan meer is dan enkel schandaal? Getrimde poes uit de hand van Michelangelo bijvoorbeeld:
 2. Wat wil je nu zeggen? Daar staat toch letterlijk dat het mag. Als ze adviseren om het niet te doen, en 1 regel verder staat welke verf je best niet gebruikt en welke onderdelen je best afdekt bij het schilderen, dan hoop ik dat je ziet dat dat negatief advies een disclaimer is. ;-). 'Acryl colors are safe'
 3. Wat een 'van horen zeggen' onzin is me dat toch. Laat eens een wettekst zien die zegt dat je een helm niet mag spuiten. Het enige dat in de wet staat is dat een helm gehomologeerd moet zijn. En aangezien een fabrikant NOOIT de kleur van een helm specifiek zal laten homologeren (omdat dat schandalig duur zou zijn en ze zichzelf zouden klem zetten met speciale uitgaves) is er geen enkele reden waarom het niet zou mogen tenzij de fabrikant het verbiedt. Ga nu maar eens kijken bij de FAQ's van de gerenommeerde helmfabrikanten, en lees zelf dat ze het helemaal niet verbieden. Ook stickers zijn trouwens toegelaten. Door de wet én specifiek door een aantal fabrikanten. Diegene die het niet specifiek toelaten zullen het enkel bij wijze van disclaimer 'afraden'. https://www.shoei-europe.com/uk/service/faq#h http://www.araihelmet-europe.com/site/faq.html Zelfde trouwens met de kleur van een voertuig. Die is in de meeste gevallen ook niet opgenomen in het homologatierapport. Kijk maar eens op je inschrijvingsbewijs. In 90% van de gevallen staat er achter kleur: onbekend. Dus mag je zonder problemen je voertuig spuiten in een ander kleurtje.
 4. bijna 2 jaar verder en nog steeds niet ;-)
 5. Hoeveel km staan er op? Het komt bij gloednieuwe voertuigen wel voor dat ze tijdens het inrijden af en toe stilvallen. De ene al wat vaker dan de andere door toleranties in productie en dus wrijving. Maar als ik de rest lees, lijkt het op een te rijk mengsel stationair. Zal in dat geval vast met één van de sensoren te maken hebben. Als ik zie wat de dealer al heeft geprobeerd ga ik ervan uit dat hij meer ervaring heeft met minder moderne voertuigen? Er zijn 2 sensoren die een grote invloed kunnen hebben op het stationaire mengsel. De lambdasensor en de throttle position sensor (TPS). Het is raar dat die niet in het lijstje staan van dingen die je dealer heeft vervangen/nagekeken. De kans is groot dat de oorzaak bij één van de 2 ligt. Het stationaire toerental mag trouwens eigenlijk niet bijgeregeld worden bij een FI motor, het is computergestuurd en de eventuele schroeven waarmee je het gasklephuis kan aanpassen dienen niet om het toerental aan te passen. Als je dealer dat toch doet, gaat je computer foute informatie verwerken.
 6. Zelfs geen owatrol. Zoals Kurt zei: poetsen en zo laten (en droog houden). Dat is de enige manier om roest mooi oranje te laten zijn. Owatrol maakt het lelijk donkerbruin.
 7. Wat bedoel je met slechte service bij Belchroom? tegen mij zijn ze de paar keer dat ik ermee gewerkt heb vriendelijk geweest en communicatief. Duur en lange wachttijden wel, maar dat is niet anders bij de paar andere bedrijven in belgië die nog kwaliteitschroom aanbieden.
 8. Daar blijft de wet een beetje vaag over. Elk voertuig uit de EU moet in een andere lidstaat aanvaard worden. Maar aangezien die 50cc geen typegoedkeuring als motor heeft (of ooit gehad heeft) zouden ze perfect kunnen zeggen dat hij bij eerste inschrijving in België gewoon klasse B is. Het kan ook dat ze het aanvaarden... maar ik zou er mijn hand niet voor in het vuur steken. Ik zou zelfs niet zeker zijn als het eerder bij iemand wel al gelukt zou zijn.
 9. enkel indien hij niet met O-plaat is ingeschreven (er loopt ook een ander topic over ;-)
 10. Er zijn wel degelijk verzekeringen die het verbieden. Om fraude tegen te gaan. Schuivertje gemaakt met de motor? die kosten lopen snel in de 1000en euros, dus zeg je gewoon dat je vrouw je de pas afsneed en behalve de vrijstelling kost het je niets. Gewoon vragen aan je makelaar/verzekeraar. Bij mijn huidige polis mag het. Bij mijn vorige makelaar (15 jaar geleden) niet.
 11. Een verbrandingsmotor krijgt nooit 100% van het mengsel opgebrand tijdens de arbeidsslag. Dat wil zeggen dat een deel onverbrand mengsel in de uitlaat terechtkomt, wat erg slecht is voor de uitstoot/milieu. Door de hitte van de uitlaat kan dit onverbrande mengsel eenvoudig volledig opgebrand worden door zuurstof toe te voegen waar de uitlaat de cilinder uitkomt. Daarvoor dient dit systeem. Verse lucht in je uitlaat pompen! Je kan dat alles inderdaad demonteren zonder schade aan de motor te riskeren, MAAR: denk aan je sproeierbezetting. Geen idee bij een PX, maar motoren die ermee zijn uitgerust hebben vaak hoofdsproeiers die een erg arm mengsel voorzien om de temperatuur hoog genoeg te houden in de uitlaat om het systeem naar behoren te laten functioneren. Als je de uitlaat vervangt voor een exemplaar met minder restrictie ga je je mengsel nog meer verarmen. Let op dat hij daardoor niet begint te pingelen. Voor je het weet zit er een gat in je piston.
 12. Voor een PX heb je (als er niet met het bouwjaar gefoefeld is) altijd een gva nodig. Geen probleem... dat kan je aanvragen. Om een voertuig in te schrijven heb je het originele inschrijvingsbewijs nodig, en daar zit je met een probleem. Om een attest van verlies te krijgen bij de politie (waarmee je hem ook kan inschrijven) moet de vespa ofwel op je eigen naam ingeschreven zijn, ofwel moet de persoon op wiens naam hij ingeschreven staat overleden zijn. Maar in dat laatste geval moet je het kenteken kennen, en de gegevens van de vorige eigenaar. Wat je best kan doen, is de vorige eigenaars opzoeken en een volmacht vragen om een attest van verlies te gaan halen. Anders ga je in een lang straatje terechtkomen. Je PX is trouwens een vroeg exemplaar, van 1981 of vroeger (te zien aan de bilsluiting). Dat wil zeggen dat je hem ook als oldtimer kan inschrijven waardoor je geen GVA nodig hebt (inschrijvingsbewijs blijft zelfde verhaal)
 13. Volgens mij heb je 100% gelijk. Dan kloppen plots wel veel meer onderdelen trouwens.
 14. Moeilijk te zien, maar het lijkt toch roest op spatbord en billen. Bij een 53'er moeten die eigenlijk aluminium zijn. Van beide vespa's kloppen de zadels niet (beugel en veren horen chrome te zijn en hebben een andere bolling. Bij de ene klopt het achterlicht niet en bij de andere is het duidelijk repro. Net zoals de koplampranden en teller. Persoonlijk ben ik geen fan van PX blokken onder wideframes, maar dat kan voor iemand anders net een meerwaarde zijn. Al bij al lijken zo goed als alle originele waardevolle onderdelen specifiek aan het '53 model te ontbreken. Voor een purist of als investering een absolute no-go. Als het puur te doen is voor de looks en om af en toe eens verder dan de kerktoren te rijden... waarom niet. Zelfs al zijn ze niet origineel gehouden, kan je de eigenaar(s) moeilijk van slechte smaak betichten. Ik ken de vraagprijs ook niet. Als een FB in die staat, maar volledig origineel zo'n 6000 euro moet kosten, zou ik aan deze (per stuk) misschien de helft geven. Of nee... ikzelf zou het er niet aan geven ;-) ik zie nu pas die rare stukken plaatwerk onderaan het beenschild. Wat zou daar het verhaal achter zijn?... ziet er niet oké uit.
 15. Ik heb nog nooit een platte band gehad met een motor of scooter. En heb er toch al rond de 300.000km motorervaring opzitten. Met de auto ook niet trouwens. Bizar dat het anderen regelmatig overkomt.
 16. Het probleem is niet de gemonteerde banden maar het reservewiel als ik het goed begrijp? Net even mijn eigen uitleg terug gelezen en ik was misschien te verwarrend. Ik bedoelde dus... in jouw plaats zou ik gewoon de correcte rijrichting aanhouden (tegengestelde richting achteraan). Maar je reservewiel monteren met de rijrichting van de voorband. De voorband is universeler qua rijrichting dan de achterband. Over afwatering heb ik in het verleden ook al vaak nagedacht. Voor achterbanden lijkt die meestal erg vreemd omdat het water naar het centrum van de band wordt geleid. Maar omdat het zo ook is bij specifieke achterbanden ben ik gestopt met mijn hoofd erover te breken. Om het nog moeilijker te maken is het in dit geval dan weer net andersom. Feit is dat het contactoppervlak van een motorband zo klein is dat je sowieso geen last van aquaplaning kan hebben. Daarvoor is het gewicht per vierkante cm te groot.
 17. Neen... Speedracer heeft gelijk. Vergelijk het met een borstel waarvan de haren een beetje in één richting staan. Die schuift in één richting en wringt in de andere. Bij het achterwiel is het koppel dat op de band werkt tegenovergesteld als op het voorwiel. Banden die een rijrichting hebben moeten altijd andersom gemonteerd worden als je ze op het voor of achterwiel plaatst. Banden die enkel in achterwielmaten bestaan (ik zeg maar wat... 180x17") hebben dan ook maar één aanduiding. En geloof me... je wil vooral grip als je remt! @DAXX, om even je redenering door te trekken: je voorwiel ligt idealiter met de rijrichting zoals aangegeven (je hebt nooit koppel andersom op je voorwiel). Achterwiel ook, maar een vespa heeft zo'n beperkt motorkoppel (tenzij zwaar getuned) dat het achteraan minder kritisch is. Dus zou je kunnen beslissen om hem achteraan met de voorwiel rijrichting te plaatsen om grip te houden als je met je achterrem remt. 2x voorwiel zou in dat opzicht geen verkeerde keuze zijn.
 18. dmi

  Trillingen

  Een px heeft geen mogelijkheid om uitgelijnd te worden. Balanceren is ook niet van toepassing op 10" wielen. Rij je ook effectief met tubeless velgen rond? Of gewoon met binnenband op standaard velgen? Ik heb wel ooit een binnenband klem weten zitten tussen de velghelften :-) Zie je een slag in je voorwiel als je het ronddraait met de hand als ie op zijn poot staat?
 19. dmi

  Chromeren

  Bij mij zat er erg veel roest op en rond, dus ze hebben veel weg moeten slijpen. Ik ging er ten onrechte van uit dat ze er wel op zouden letten. Wellicht als je het zegt als je je spullen binnen doet, dat het ook al wel wat beter zal zijn.
 20. dmi

  Chromeren

  zolang het nog niet opnieuw verchroomd is kan je ze zeker laten graveren of opnieuw inslaan. Het is maar zodra het nieuwe chroom er op zit dat het niet meer gaat. Je kan eerst je stuur laten ontchromen, vervolgens een deel van de bewerking zelf doen, en dan laten chromeren. Het is vooral het slijpwerk dat het duur maakt. Over chromage in Chechië en polen lees ik ook wel goede dingen. Maar er gaan regelmatig dingen verloren hoor ik. Een goede optie voor nieuwe onderdelen (betere kwaliteit dan massaproductie chroom). Maar voor zeldzame onderdelen gevaarlijk.
 21. dmi

  Chromeren

  vraag anders ook eens bij Peter van Maskes? Wellicht doen ze om de zoveel tijd een batch onderdelen naar een chromagebedrijf. Of werken ze zelfs met een ruilsysteem. Je weet nooit. Ik heb de onderdelen trouwens zoals op de foto binnen gedaan bij Mossu. Zelf niets aan gedaan. Achteraf spijt van gehad, want de cijfers van de versnellingen zijn bijna helemaal weggepolierd. Voor de rest is het stuur wel erg netjes geworden. Ik ben nog aan het bedenken wat ik eraan kan doen. Chroom is te hard om te graveren. Erin kloppen zal wellicht ook niet gaan. Ermee leren leven is moeilijk :-)... anderzijds is het een deel van de geschiedenis. Er schoot niet veel over van mijn FB
 22. dmi

  Chromeren

  Ik ben voor mijn FB stuur en andere onderdelen bij Mossu geweest. Prijs viel mee vond ik (390 euro incl btw), maar een jaar wachten en de voorbewerking was toch niet helemaal wat ik had verwacht. Met als gevolg dat een paar dingen opnieuw moeten gebeuren. ik kan nu niet meteen foto's vinden van het stuur, maar dit zijn voor/na foto's van de chromen zadelonderdelen.
 23. Hey Daan, we hebben een tijdje geleden wat over en weer gemaild ivm cadmeren. Leuke projecten! Dit kan misschien ook een optie zijn voor een geslaagde rat-look: http://www.rustypaint.com/Spraying-Our-Car.php
 24. Heb je al aan de kickstarter gedacht? Als één van de 2 veren van de kickstarter versleten zijn kan je hetzelfde geratel krijgen. Of als de as niet 100% op zijn plaats zit. Maar doorgaans zou je dan ook wel andere eigenaardigheden zien bij de bediening (komt niet netjes terug naar boven, of stukjes metaalvijlsel... wat je niet hebt)
×
×
 • Create New...