Jump to content
Vespaforum.be

dmi

Members
 • Posts

  1,018
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by dmi

 1. Wat bedoel je met slechte service bij Belchroom? tegen mij zijn ze de paar keer dat ik ermee gewerkt heb vriendelijk geweest en communicatief. Duur en lange wachttijden wel, maar dat is niet anders bij de paar andere bedrijven in belgië die nog kwaliteitschroom aanbieden.
 2. Daar blijft de wet een beetje vaag over. Elk voertuig uit de EU moet in een andere lidstaat aanvaard worden. Maar aangezien die 50cc geen typegoedkeuring als motor heeft (of ooit gehad heeft) zouden ze perfect kunnen zeggen dat hij bij eerste inschrijving in België gewoon klasse B is. Het kan ook dat ze het aanvaarden... maar ik zou er mijn hand niet voor in het vuur steken. Ik zou zelfs niet zeker zijn als het eerder bij iemand wel al gelukt zou zijn.
 3. Een verbrandingsmotor krijgt nooit 100% van het mengsel opgebrand tijdens de arbeidsslag. Dat wil zeggen dat een deel onverbrand mengsel in de uitlaat terechtkomt, wat erg slecht is voor de uitstoot/milieu. Door de hitte van de uitlaat kan dit onverbrande mengsel eenvoudig volledig opgebrand worden door zuurstof toe te voegen waar de uitlaat de cilinder uitkomt. Daarvoor dient dit systeem. Verse lucht in je uitlaat pompen! Je kan dat alles inderdaad demonteren zonder schade aan de motor te riskeren, MAAR: denk aan je sproeierbezetting. Geen idee bij een PX, maar motoren die ermee zijn uitgerust hebben vaak hoofdsproeiers die een erg arm mengsel voorzien om de temperatuur hoog genoeg te houden in de uitlaat om het systeem naar behoren te laten functioneren. Als je de uitlaat vervangt voor een exemplaar met minder restrictie ga je je mengsel nog meer verarmen. Let op dat hij daardoor niet begint te pingelen. Voor je het weet zit er een gat in je piston.
 4. Voor een PX heb je (als er niet met het bouwjaar gefoefeld is) altijd een gva nodig. Geen probleem... dat kan je aanvragen. Om een voertuig in te schrijven heb je het originele inschrijvingsbewijs nodig, en daar zit je met een probleem. Om een attest van verlies te krijgen bij de politie (waarmee je hem ook kan inschrijven) moet de vespa ofwel op je eigen naam ingeschreven zijn, ofwel moet de persoon op wiens naam hij ingeschreven staat overleden zijn. Maar in dat laatste geval moet je het kenteken kennen, en de gegevens van de vorige eigenaar. Wat je best kan doen, is de vorige eigenaars opzoeken en een volmacht vragen om een attest van verlies te gaan halen. Anders ga je in een lang straatje terechtkomen. Je PX is trouwens een vroeg exemplaar, van 1981 of vroeger (te zien aan de bilsluiting). Dat wil zeggen dat je hem ook als oldtimer kan inschrijven waardoor je geen GVA nodig hebt (inschrijvingsbewijs blijft zelfde verhaal)
 5. Volgens mij heb je 100% gelijk. Dan kloppen plots wel veel meer onderdelen trouwens.
 6. Moeilijk te zien, maar het lijkt toch roest op spatbord en billen. Bij een 53'er moeten die eigenlijk aluminium zijn. Van beide vespa's kloppen de zadels niet (beugel en veren horen chrome te zijn en hebben een andere bolling. Bij de ene klopt het achterlicht niet en bij de andere is het duidelijk repro. Net zoals de koplampranden en teller. Persoonlijk ben ik geen fan van PX blokken onder wideframes, maar dat kan voor iemand anders net een meerwaarde zijn. Al bij al lijken zo goed als alle originele waardevolle onderdelen specifiek aan het '53 model te ontbreken. Voor een purist of als investering een absolute no-go. Als het puur te doen is voor de looks en om af en toe eens verder dan de kerktoren te rijden... waarom niet. Zelfs al zijn ze niet origineel gehouden, kan je de eigenaar(s) moeilijk van slechte smaak betichten. Ik ken de vraagprijs ook niet. Als een FB in die staat, maar volledig origineel zo'n 6000 euro moet kosten, zou ik aan deze (per stuk) misschien de helft geven. Of nee... ikzelf zou het er niet aan geven ;-) ik zie nu pas die rare stukken plaatwerk onderaan het beenschild. Wat zou daar het verhaal achter zijn?... ziet er niet oké uit.
×
×
 • Create New...